Село Чечелеве розташоване на правому березі річки Дніпро, на південно-західній околиці Кременчука. Адміністративно входить до складу Кам'янопотоківської громади Кременчуцького району Полтавської області.
Село засноване у XVIII як хутір козацького сотника Йосипа Чечеля.
Встановлено пам'ятний знак на честь перемоги козацько-селянського війська на чолі з Марком Жмалом та Оліфером Голубом над польськими загонами під проводом коронного гетьмана Станіслава Конецпольського у битві на Куруковому озері 1625 року.
Біля Чечелевого виявлено поселення пізньої бронзи (І тисячоліття до нашої ери) та три поселення Черняхівської ранньослов’янської культури (II–VI століття).
Село Чечелеве розташоване на правому березі річки Дніпро, на південно-західній околиці Кременчука. Адміністративно входить до складу Кам'янопотоківської громади Кременчуцького району Полтавської області.
Село засноване у XVIII як хутір козацького сотника Йосипа Чечеля.
Встановлено пам'ятний знак на честь перемоги козацько-селянського війська на чолі з Марком Жмалом та Оліфером Голубом над польськими загонами під проводом коронного гетьмана Станіслава Конецпольського у битві на Куруковому озері 1625 року.
Біля Чечелевого виявлено поселення пізньої бронзи (І тисячоліття до нашої ери) та три поселення Черняхівської ранньослов’янської культури (II–VI століття).
Живий музей вергунів
Музей/галерея , Етнографічний комплекс , Гастротуризм
Живий музей вергунів у селі Чечелеве на Полтавщині заснувала у 2018 році власниця садиби зеленого туризму Country House UA Надія Михайлова. Музей створений для популяризації гастрономічного бренду регіону – кременчуцьких вергунів, тобто хрусткого печива з бездріжджового тіста.
На Кременчуччині вергуни набули популярності наприкінці XIX століття завдяки тому, що їх виготовлення не потребувало багато часу і дорогих продуктів. В музеї зберігається багато рецептів приготування цих простих солодощів: на молоці, на сироватці, на кисляку, на горілці, на вині, пісні на воді, пухкі, хрусткі, овочеві, фруктові, гострі, солоні тощо.
Відвідувачам музею пропонують історичний екскурс (виникнення вергунів, легенди, приказки), знайомство з рецептами вергунів, інгредієнтами та кухонним приладдям, майстерклас із приготування вергунів в куховарні просто неба, веселі кулінарні розваги, дегустацію вергунів із вітамінним чаєм та варенухою, фотосесію на згадку.
Додаткові послуги: катання на тракторі, спілкування з тваринами на мініфермі, додаткові страви та напої, сувенірна крамниця.
{{itemKey}} | {{itemValue}} |
---|---|
Область |
Полтавська |