The wooden building in the Hutsul style was restored taking into account the status of an architectural monument of local importance, and the famous Ukrainian chef Yevhen Klopotenko took part in creating the menu.
The legendary restaurant "Hutsulshchyna" in Yaremche, which is considered an architectural and cultural calling card of the Carpathians, has received a second life. New co-owners Ihor Shtohryn and Andrii Bakai opened the establishment after several months of restoration. The official opening took place in the format of a thematic dinner party, NV reports.
The publication recalls that "Hutsulshchyna" was built in 1956 according to the design of architect Ivan Bodnaruk. Kosiv craftsmen built the restaurant without a single nail, which made the establishment famous. Over the decades, famous politicians, artists and cultural figures have visited it. Among them are Volodymyr Ivasiuk, Vasyl Zinkevych and Lina Kostenko.
The restoration of the historical building in the summer of 2025 is being carried out in compliance with the status of an architectural monument of local importance. The wooden log cabins were cleaned by hand, the roof was restored and authentic interior elements – Kosiv tiles and clay dishes – were preserved.
"Our task was to preserve the soul of the "Hutsulshchyna". We wanted to restore, not just make repairs. It was difficult to find real wood craftsmen who understand how to work with such a historical monument. And when we started the restoration, it turned out that the condition of the building was much worse than we expected. So the restoration literally saved it," says Ihor Shtohryn.
The menu for the updated "Hutsulshchyna" was created by chef Yevhen Klopotenko. To adopt authenticity, he conducted a gastronomic expedition through the Carpathians. This is how 12 traditional Hutsul dishes were revived. Among them are lyutyi syr, tertiukhy, buryshnyk, huslianka and other local delicacies.
"I like projects in which you can help revive something that is valuable for Ukraine," explains Yevhen Klopotenko, "When the new team of the institution approached me with a request to help with the menu, I could not refuse and not do something cool for them and for all of Ukraine."
The institution's plans are to become a cultural and gastronomic center of the Carpathians, a place where cuisine, culture and history meet, preserving the uniqueness and spirit of the region.
Photo: facebook.com/profile.php?id=61575909514576
Легендарний ресторан "Гуцульщина" в Яремчі, що вважається архітектурною та культурною візитівкою Карпат, отримав друге життя. Нові співвласники Ігор Штогрин та Андрій Бакай відкрили заклад після кількамісячної реставрації. Офіційне відкриття відбулося у форматі тематичної званої вечері, повідомляє NV.
Видання нагадує, що "Гуцульщину" звели у 1956 році за проєктом архітектора Івана Боднарука. Косівські майстри побудували ресторан без жодного цвяха, що й прославило заклад. За десятиліття тут побували відомі політики, артисти та культурні діячі. Серед них Володимир Івасюк, Василь Зінкевич та Ліна Костенко.
Реставрація історичної будівлі улітку 2025 року проводиться з дотриманням статусу пам’ятки архітектури місцевого значення. Дерев’яні зруби очищували вручну, відновлювали дах і зберегли автентичні інтер'єрні елементи – косівські кахлі та глиняний посуд.
"Нашим завданням було зберегти душу "Гуцульщини". Ми хотіли реставрувати, а не просто зробити ремонт. Було важко знайти справжніх майстрів по дереву, які розуміють, як працювати з такою історичною пам’яткою. А коли почали реставрацію, з’ясувалося, що стан будівлі значно гірший, ніж ми очікували. Тож реставрація її буквально врятувала", – розповідає Ігор Штогрин.
Меню для оновленої "Гуцульщини" створив шеф-кухар Євген Клопотенко. Щоб перейнятм автентентику, він провів гастроекспедицію Карпатами. Так вдалося відродити 12 традиційних гуцульських страв. Серед них – лютий сир, тертюхи, буришник, гуслянка та інші локальні наїдки.
"Мені подобаються проєкти, в яких ти можеш допомогти відродити те, що цінне для України", – пояснює Євген Клопотенко, – "Коли до мене звернулася нова команда закладу з проханням допомогти з меню – я не міг відмовити й не зробити щось круте для них і для всієї України".
У планах закладу – стати культурно-гастрономічним центром Карпат, місцем, де зустрічаються кухня, культура й історія, зберігаючи унікальність і дух регіону.
Фото: facebook.com/profile.php?id=61575909514576