The new interior in light colors with the use of modern materials is sharply criticized for departing from authenticity, which has been the hallmark of the establishment since 1999.

The classic Lviv confectionery "Cukiernia", located in a historic building on Staroyevreyska Street, has undergone a radical design change. Instead of a vintage interior in the old Austrian style, the institution received a modern design in light colors.

"Cukiernia" is well known to Lviv residents and guests since 1999, when this establishment became one of the first to lay the groundwork for the modern coffee culture of Lviv, reviving the traditions of Lviv's pre-war confectionery. There were many antiques in the interior, and the basis of the menu was desserts prepared according to ancient Galician recipes.

The new interior was developed by the YOD Group studio, which specializes in the design of all types of residential, public and industrial buildings.

"It was important not only to update the entourage, but also to rethink the concept, to give the cult brand fresh energy and development. At the same time, it was important to preserve the DNA of the establishment, delicately defining the durability of tradition as one of the key values," - the authors of the project said on the official YOD Group Facebook page.

The walls of the Sugar House are covered with a unique material created specifically for the project based on eggshells. Viennese chairs remained from the former interior, which were restored and partially painted white. In order to visually fill the halls with air, in addition to the light range of colors in the decoration, the authors of the project used laconic arched niches that connect adjacent halls.

"The result of the rebirth of "Cukiernia" was a bright and emotionally comfortable interior, which does not distract attention from the main product - the legendary Lviv delicacies," the authors concluded.

The Lviv public received the changes ambiguously. Many were upset by the establishment's almost complete departure from the classic concept, particularly in the menu.

"The main thing is that this interior is not about anything. It is about the ambitions of the designer, not about the institution, its cuisine, history, and the tradition of Galician coffee houses from the past century... I will no longer take guests here - because there is nothing to show "The atmosphere of the old Lviv is gone," wrote Tamara Zlobina, a well-known public figure.

"Probably, the real value of the old "Cukiernia" was in the memories and atmosphere, which are so difficult to give up, because such radical changes are a sign that we are not getting younger, it is an existential given that everything ends someday. Disappearance (or consciously ordered designer murder) "Cukiernia" is just another confirmation of this," noted blogger Pavlo Bachynskyi in his post.

"I don't want to discuss the need to change the design of the cafe or my lack of understanding of the new concept of the establishment. The new "Cukiernia" reminds me only of a toilet in an Abu Dhabi hotel. So: "hello sadness!" Thank you for being a place of quiet joy for 20 years for me", laments Lydia Smola, a professor at NTUU "KPI", from Lviv.

On the other hand, the well-known Lviv restaurateur Vardkes Arzumanyan expressed his support for the owners of "Cukiernia".

"There is only one establishment in Lviv, which is now the envy of everyone. It is "Cukiernia". Even the deaf and dumb are promoting it... Even housewives have become restaurant experts: "Will the target audience go or not?" My expert answer to you is that after such a public hearing, the target the audience will overflow! I wish the "Cukiernia" success!" - wrote the restaurateur.

Photo: facebook.com/yodgroupdesign

Радикальної зміни дизайну зазнала класична львівська кондитерська "Цукерня", розташована в історичному будинку на вулиці Староєврейській. Замість вінтажного інтер'єру в староавстрійському стилі заклад отримав сучасний дизайн у світлих кольорах.

Львів'янам і гостям міста "Цукерня" добре відома з 1999 року, коли цей заклад став одним із перших, що заклали сучасну кавову культуру Львова, відроджуючи традиції львівських довоєнних кондитерських. В інтер'єрі було багато антикваріату, а основу меню складали десерти, приготовані за давніми галицькими рецептами.

Новий інтер’єр розробила студія YOD Group, що спеіалізується на проєктуванні всіх типів житлових, громадських та промислових споруд.

"Важливо було не лише оновити антураж, але й переосмислити концепцію, дати культовому бренду свіжу енергію й розвиток. Водночас важливо було зберегти ДНК закладу, делікатно означивши тяглість традиції як одну з ключових цінностей", – розповіли автори проєкту на офіційній сторінці YOD Group у Facebook.

Стіни "Цукерні" вкриті унікальним матеріалом, створеним спеціально для проекту на основі яєчної шкаралупи. Від колишнього інтер’єру залишилися віденські стільці, які відреставрували та частково пофарбували у білий колір. Щоб візуально наповнити зали повітрям, на додачу до світлої гами кольорів у оздобленні, автори проєкту використали лаконічні арочні ніші, що поєднують суміжні зали.

"Результатом переродження "Цукерні" став світлий та емоційно комфортний інтер’єр, який не відтягує увагу від основного продукту – легендарних львівських смаколиків", – підсумували автори.

Львівська громадськість сприйняла зміни неоднозначно. Багато кого засмутив майже повний відхід закладу від класичної концепції, зокрема і в меню.

"Головне те, що цей інтер'єр – ні про що. Він про амбіції дизайнера, а не про заклад, його кухню, історію, і традицію галицьких кав'ярень позаминулого століття... Я більше не поведу гостей сюди – бо що показувати? Атмосфери старого Львова вже немає", – написала відома громадська діячка Тамара Злобіна.

"Ймовірно, справді цінність старої "Цукерні" була в спогадах та атмосфері, від яких так складно відмовлятись, адже такі докорінні зміни є ознакою того, що ми не стаємо молодшими, це про екзистенційну даність, що все колись закінчується. Зникнення (або свідоме замовне дизайнерське вбивство) "Цукерні" – лише чергове цьому підтвердження", – зазначив у своєму дописі блогер Павло Бачинський.

"Я не хочу дискутувати щодо необхідності зміни дизайну кавʼярні чи мого нерозуміння нової концепції закладу. Нова "Цукерня" нагадує мені лише туалет у готелі Абу-Дабі. Тому: "Привіт, смуток!" Дякую, що впродовж 20 років ти була місцем тихої радості для мене", – журиться професорка НТУУ "КПІ", львів'янка Лідія Смола.

Натомість, відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян висловив підтримку власникам "Цукерні".

"Є один єдиний заклад у Львові, якому зараз заздрять всі. Це "Цукерня". Її піарять навіть глухонімі... Ресторанними експертами стали навіть домогосподарки: "Піде чи не піде цільова авдиторія?" Моя вам експертна відповідь – після такого громадського слухання цільова авдиторія поллється! Бажаю успіхів "Цукерні"!" – написав ресторатор.

Фото: facebook.com/yodgroupdesign