Attractions of Ukraine
Attractions region
Attractions Ivano-Frankivsk region
Attractions Verkhovyna district
Attractions Verkhovyna
Cheese Factory Museum "Khata-Staya"
Cheese factory-museum "Khata-Staya" was opened in Verkhovyna in 2014. The herd is a traditional element of the estate of Hutsul shepherds, where budz cheese is made from sheep's milk.
The real hundred-year-old Hutsul house was moved by the owners from a remote village. The oldest part of the building is a room with a stove, where embroidered shirts and towels, dishes (plates, jars), carpets, etc. are collected. Here, the hosts prepare meals in the oven.
The second room "Hutsul Svitlytsia" is intended for holding master classes and tastings.
But first, visitors are offered to take part in the process of making budza in a herd, where a cauldron of milk is placed over an open hearth. After that, a tasting is held.
You can also learn to cook H ...
Cheese factory-museum "Khata-Staya" was opened in Verkhovyna in 2014. The herd is a traditional element of the estate of Hutsul shepherds, where budz cheese is made from sheep's milk.
The real hundred-year-old Hutsul house was moved by the owners from a remote village. The oldest part of the building is a room with a stove, where embroidered shirts and towels, dishes (plates, jars), carpets, etc. are collected. Here, the hosts prepare meals in the oven.
The second room "Hutsul Svitlytsia" is intended for holding master classes and tastings.
But first, visitors are offered to take part in the process of making budza in a herd, where a cauldron of milk is placed over an open hearth. After that, a tasting is held.
You can also learn to cook Hutsul dishes or take a weaving lesson here.
Сироварня-музей "Хата-стая" відкрита у Верховині в 2014 році. Стая - це традиційний елемент полонинської садиби гуцулів-вівчарів, де з овечого молока варять сир будз.
Справжню столітню гуцульську хату перевезли господарі з віддаленого села. Найстарішою частиною будівлі є кімната з піччю, де зібрані вишиті сорочки та рушники, посуд (тарілки, глеки), килими тощо. Тут господарі готують страви у печі.
Друга кімната "Гуцульська світлиця" призначена для проведення майстер-класів та дегустацій.
Але спочатку відвідувачам пропонують взяти участь у процесі приготування будза у стаї, де над відкритим вогнищем розміщується казанок із молоком. Після цього проводиться дегустація.
Також тут можна навчитися готувати гуцульські страви чи взяти урок ткацтва.
...Сироварня-музей "Хата-стая" відкрита у Верховині в 2014 році. Стая - це традиційний елемент полонинської садиби гуцулів-вівчарів, де з овечого молока варять сир будз.
Справжню столітню гуцульську хату перевезли господарі з віддаленого села. Найстарішою частиною будівлі є кімната з піччю, де зібрані вишиті сорочки та рушники, посуд (тарілки, глеки), килими тощо. Тут господарі готують страви у печі.
Друга кімната "Гуцульська світлиця" призначена для проведення майстер-класів та дегустацій.
Але спочатку відвідувачам пропонують взяти участь у процесі приготування будза у стаї, де над відкритим вогнищем розміщується казанок із молоком. Після цього проводиться дегустація.
Також тут можна навчитися готувати гуцульські страви чи взяти урок ткацтва.
Last update
4/7/2024
Categories | Museum / gallery |
---|---|
Date of foundation | 2014 |
Hours of work | by prior arrangement |
Address |
Zhabyevsky potik Street, 30
Verkhovyna |
Coordinates | 48.144384° N, 24.826033° E Coordinates copied |
Phone | +380 97 759 9033, |
Additional services |
According to volunteers
Add practical or descriptive information, photos, links