Пам'ятки Нижніх Воріт

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Нижніх Воріт

Знайдено 1 пам’ятки

Нижніх Воріт

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Нижніх Воріт

Верецький перевал, Нижні Ворота
3,75
Star icon Star border icon
User icon
1

Верецький перевал

Історична місцевість , Природний об'єкт

Верецький водоспад - карпатський перевал на вододілі річок Стрий та Латориця, яким проходить кордон Закарпатської та Львівської областей. Також відомий як Воротський перевал чи Руські Ворота, нині називається Середньоверецьким.

У 894-896 pоках через Верецький перевал перейшли племена угрів (угорців) під проводом Арпада, переселяючись з Уралу до Придунайської низовини. Відвоювавши придунайські землі у болгар, угорці тим самим здобули свою нову батьківщину. Цим шляхом на Закарпаття переселялися українці.

В 1896 році на перевалі, яким проходила тоді кордон між угорською та австрійською частинами Австро-Угорської імперії, було встановлено монумент на честь здобуття угорцями батьківщини. Він складається із семи блоків, складених один на інший у вигляді арки. Вони символізують сім племен угрів, що перейшли через перевал.

В 1939 році тут відбувся масовий розстріл українських січовиків, які захищали Карпатську Україну. Після Другої світової війни з обеліска було знято пам'ятні таблички, він поступово руйнувався. В 2008 році монумент, незважаючи на протести українських патріотів, був відновлений.

З Верецького перевалу відкриваються захоплюючі краєвиди на навколишні гори.

Map pin icon перевал Середній Верецький Нижні Ворота

Рейтинг

User icon
1
3,75
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний