Пам'ятки Кам’янки

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Кам’янки

Знайдено 5 пам’ятки

Кам’янки

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Кам’янки

Зелений млинок, Кам'янка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Зелений млинок

Пам'ятка архітектури

Незвичну круглу будівлю водяного млина "Зелений млинок" (зелений млин) у сквері на березі річки Тясмин у Кам'янці також називають "Млинком декабристів".

Млин-ротонда побудований калузькими майстрами Гавриловим та Дмитрієвим на замовлення господаря кам'янського маєтку декабриста Василя Давидова. За однією з версій, "Зеленелений млинок" спочатку був задуманий Давидовим як таємне приміщення для конспіративних зустрічей Південного товариства декабристів на зразок масонських лож. За переказами родини Давидових, саме біля млина розмови змовників підслуховував унтер-офіцер 3 українського полку Іван Шервуд, передавши потім їх зміст імператору Олександру I, що спричинило провал повстання декабристів.

Як частина садиби Давидових, "Зелений млинок" входить до комплексу Кам'янського державного історико-культурного заповідника.

Map pin icon вулиця Героїв Небесної Сотні, 2 Кам’янка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Історичний музей (Будинок управителя), Кам'янка, Кам'янка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Історичний музей (Будинок управителя)

Музей/галерея

Будинок керуючого маєтком у Кам'янці - частина колишньої садиби родини декабриста Василя Давидова.

Будинок збудований сином декабриста Левом. Оскільки його батько був засланий до Сибіру і позбавлений майна, син не мав права на батьківську спадщину. Тоді його запросили на посаду головного керуючого Кам'янським маєтком. Тобто де-факто він керував своїм маєтком, але де-юре воно йому не належало.

На виділеній йому ділянці він збудував будинок для родини та службові приміщення. В цьому будинку часто зупинявся Петро Чайковський, сестра якого була одружена з Давидовим.

У 1920-х роках тут знаходилася Кам'янська ЧК, пізніше поліклініка та дитяча музична школа імені Чайковського.

Наразі тут розташовані Кам'янський історичний музей, Кам'янська картинна галерея та офіс Кам'янського історико-культурного заповідника.

Map pin icon вулиця Декабристів, 5 Кам’янка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей "Зелений будиночок", Кам'янка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Меморіальний музей "Зелений будиночок"

Палац/садиба , Пам'ятка архітектури , Музей/галерея

"Зелений будиночок" – частина колишньої садиби родини Давидових у Кам'янці.

Знаходиться у глибині алеї, що йде від вулиці Героїв Майдану вздовж річки Тясмин. Побудований на початку ХІХ століття як один із флігелів садиби Давидових.

Свою назву отримав через переважаючий зелений колір: зелений дах, зелені віконниці, зелена галерея. У цьому флігелі розміщувалася частина бібліотеки Давидових, більярдна та столи для ігор, тому його ще називають "Картковим будиночком".

Тут Давидови зазвичай розміщували своїх гостей, які приїжджали до Кам'янки на кілька днів. У ньому були поет Олександр Пушкін, композитор Петро Чайковський, а також офіцери, що входили в таємне Південне товариство декабристів.

Праворуч від центральної алеї знаходяться пам'ятник Чайковському (1975 рік, скульптор Марія Константинова, архітектор Василь Гнєздилов) та літній театр.

В 1937 році в Зеленому будиночку було відкрито музей Пушкіна. В 1940 році заклад поповнився відділом композитора Чайковського і дістав назву "Літературно-меморіальний музей Пушкіна та Чайковського". З 2022 року музей носить історичну назву будівлі, де він власне і знаходиться – Меморіальний музей "Зелений будиночок".

В експозиції представлені меморіальні речі родини Давидових, особисте піаніно Чайковського, прижиттєвий портрет композитора, написаний у Кам'янці.

Map pin icon вулиця Героїв Майдану, 42 Кам’янка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Тясминський каньйон, Кам’янка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Тясминський каньйон

Природний об'єкт , Відпочинок на воді

Тясминський каньйон у Кам'янці – ландшафтний заказник місцевого значення.

Круті, практично прямі скелі на лівому березі річки Тясмин піднімаються вгору місцями на 12-15 метрів. Скелі густо поросли молодим лісом (татарський та американський клен, глод, рідкісні папороті та мохи).

Чудове поєднання річки, каміння, лісу та степу створюють найкрасивіші краєвиди.

Map pin icon вулиця Набережна Кам’янка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Центральний парк, Кам’янка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Центральний парк

Парк/сад

Центральний парк Кам'янки розташований на схилі крутої гори над Тясмином. Це залишки великого романтичного парку, що був заснований в кінці XVIII століття довкола поміщицької садиби родини Давидових, що стояла на горі.

У парку бували герої війни 1812 року, декабристи, Пушкін, Петро Чайковський. Після заслання до Сибіру господаря маєтку Василя Давидова парк прийшов у запустіння. У 1926 році, до 100-річчя страти декабристів, парк був названий на їхню честь. І лише в 1975 році, до 150-річчя повстання декабристів, парк розчистили та впорядкували. У цьому ж році було встановлено пам'ятник Пушкіну (автор Віра Шатух), композиція "Декабристи в Кам'янці" (автори Макар Вронський та Володимир Чепелик, архітектор - Василь Гнєздилов), стела Декабристів.

В одному із затишних куточків парку знаходиться Грот декабристів. Побудований в кінці XVIII століття як архітектурна прикраса парку. Облаштований грот у пагорбі, всередині завжди прохолодно, гарна акустика. У ньому любив відпочивати Пушкін, у зв'язку з чим його тепер іноді називають Пушкінським гротом. З ним пов'язано багато легенд. Розповідають, що у гроті збиралися декабристи та розмовляли на політичні теми. За легендою, таємний підземний хід поєднував грот із "Зеленим будиночком", яким у разі небезпеки могли скористатися декабристи. Пізніше грот втратив своє значення як місце відпочинку та використовувався як фруктовий та винний льох. Був відреставрований у 1982 році. Тут проводяться цікаві літературно-музичні вечори, об'єднані під назвою "Літні зустрічі в гроті", а також Всеукраїнський літературний фестиваль.

Map pin icon вулиця Івана Мазепи Кам’янка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний