Село Ботар розташоване на стику кордонів трьох держав - України, Румунії та Угорщини.
На території села археологи виявили великий металургійний центр латенской культури Залізного століття (I тисячоліття до нашої ери).
Зараз Ботар славиться виробництвом екологічних продуктів зі свинини, яловичини та фруктів. Працює музей леквару (сливового варення) з залою для дегустації. Встановлено оригінальний пам'ятник волохатій свині угорської породи Мангалиця (2012 рік).
Село Ботар розташоване на стику кордонів трьох держав - України, Румунії та Угорщини.
На території села археологи виявили великий металургійний центр латенской культури Залізного століття (I тисячоліття до нашої ери).
Зараз Ботар славиться виробництвом екологічних продуктів зі свинини, яловичини та фруктів. Працює музей леквару (сливового варення) з залою для дегустації. Встановлено оригінальний пам'ятник волохатій свині угорської породи Мангалиця (2012 рік).
Музей леквару
Музей/галерея , Гастротуризм
Єдиний в Україні музей леквару (сливового повидла) відкрито в 2012 році в прикордонному закарпатському селі Ботар місцевим фермером Павлом Тизешем.
Тут представлено безліч видів закарпатського леквру, а також різноманітні джеми із 28 країн світу. Всі види леквару виробляються ручним способом – без консервантів, барвників та ароматизаторів.
При музеї діє дегустаційна зала, де, окрім повидла, можна також скуштувати копчене м'ясо зі свинини унікальної місцевої породи мангалиці, екологічно чисті соки, традиційні страви угорської кухні та інше.
Перед музеєм встановлено пам'ятник свині мангалиці, а також пам'ятник леквару.
{{itemKey}} | {{itemValue}} |
---|---|
Область |
Закарпатська |