Серед нових туристичних атракцій – кількаденні пішохідні маршрути до сусідніх панських садиб та гастрономічний туризм з малієвецькими стравами.

В Малієвецькому обласному історико-культурному музеї "Палац Орловських" стартує новий туристичний сезон під назвою "Вікенд у Маліївцях". У програмі – вдалі атракції 2023 року з деякими доповненнями, повідомляє "Суспільне".

Палац графів Орловських у Маліївцях на Хмельниччині став музеєм зовсім нещодавно. До 2021 року він був був дитячим санаторієм, але завдяки ентузаістам отримав новже життя.

Зараз гостей палацу зустрічає науковий співробітник музею Дмитро Бабюк, одягнений за модою колишніх власників. Його шапокляк, каже Дмитро, із колекції чоловічих головних уборів початку ХХ століття.

"Типовий костюм, який носили як і власники цього палацу, так і слуги. В нас є фотографії, які ми досліджуємо", – пояснює екскурсовод.

А колекціонер та дослідник порцеляни, одесит Дмитро Сікорський, який працює тут в якості консультанта, розповідає: за знайденим біля палацу уламком порцеляни визначив, на якій фабриці був виготовлений обідній сервіз, з якого їли графи Орловські. Дослідник каже: це посуд відомої фірми початку ХХ століття, і одну річ з такого сервізу музею вдалося придбати.

"Не сама дорога, але й не дешева аристократична річ. Такий сервіз в палаці використовували для щоденного ужитку. Це німецьке виробництво, але також наші дослідження показують, що в Малієвецькому палаці було дуже багато української порцеляни з Баранівки і Корця".

Усе, каже Дмитро, аби наповнити палац речами, якими користувалися графи Орловські, або могли ними користуватися. Бо дослідження палацу тривають, і знахідки трапляються щодня, говорить заступниця директора музею з наукової роботи Олена Радзивіл.

"У мене буквально на днях була група, я її завела в зал з виставкою художньою, а там якраз працювала реставраторка, і вона щойно відкрила два шматки дуже цікавих стін, і коли група побачила, що от просто перед ними відбулося відкриття, це справило фантастичний ефект", – розповідає Олена.

Нова атракція у Маліївцях – садиба з маліївецьким колоритом для гастрономічного туризму. Лариса Міщинська тре в макітрі коноплі для старовинної малієвецької страви.

"Це буде мачанка з часничком. Мачанка взагалі подавалася до дерунів, до пирогів, пироги з картоплею, пироги з горохом", – каже господарка.

За її словами, гостям тут подають тільки місцеві страви: крім мачанки, це домашня ковбаса з свинини та конини, мочені яблука, квашені часникові паростки, сири, вареники, чорнослив та гострі мариновані сливи.

Директорка музею Анастасія Донець каже: гастрономічний туризм – не єдине нововведення в цьому сезоні. За її словами, саме в день відкриття сезону група з п'ятнадцяти людей вирушила в перший пішохідний кількаденний маршрут.

"Маліївці, Слобідка-Малієвецька, Слобідка-Ярова, Гута-Морозівська, Джуржівка, Велика Кужелева, Миніьківці, Отроків. Це немало, це 31 кілометр, це для витривалих туристів".

За її словами, з минулого в цей сезон переносять найбільш вдалі атракції, як от реабілітація поранених військовослужбовців.

"Без зайвого афішування, в режимі інформаційної тиші, ми проводимо такі реабілітаційні дні. Риболовля, відпочинок в лісі і обов'язково контакт з нашими кіньми. Бо коні – це те, що перетворює дорослих, серйозних чоловіків, які були в боях, на хлопчиків".

Анастасія каже: сподівається, що цей сезон буде не менш вдалим за попередній, бо люди більше подорожують Україною, і Маліївці гідно представлені на туристичній мапі.

Фото: facebook.com/profile.php?id=100075873492476

В Малієвецькому обласному історико-культурному музеї "Палац Орловських" стартує новий туристичний сезон під назвою "Вікенд у Маліївцях". У програмі – вдалі атракції 2023 року з деякими доповненнями, повідомляє "Суспільне".

Палац графів Орловських у Маліївцях на Хмельниччині став музеєм зовсім нещодавно. До 2021 року він був був дитячим санаторієм, але завдяки ентузаістам отримав новже життя.

Зараз гостей палацу зустрічає науковий співробітник музею Дмитро Бабюк, одягнений за модою колишніх власників. Його шапокляк, каже Дмитро, із колекції чоловічих головних уборів початку ХХ століття.

"Типовий костюм, який носили як і власники цього палацу, так і слуги. В нас є фотографії, які ми досліджуємо", – пояснює екскурсовод.

А колекціонер та дослідник порцеляни, одесит Дмитро Сікорський, який працює тут в якості консультанта, розповідає: за знайденим біля палацу уламком порцеляни визначив, на якій фабриці був виготовлений обідній сервіз, з якого їли графи Орловські. Дослідник каже: це посуд відомої фірми початку ХХ століття, і одну річ з такого сервізу музею вдалося придбати.

"Не сама дорога, але й не дешева аристократична річ. Такий сервіз в палаці використовували для щоденного ужитку. Це німецьке виробництво, але також наші дослідження показують, що в Малієвецькому палаці було дуже багато української порцеляни з Баранівки і Корця".

Усе, каже Дмитро, аби наповнити палац речами, якими користувалися графи Орловські, або могли ними користуватися. Бо дослідження палацу тривають, і знахідки трапляються щодня, говорить заступниця директора музею з наукової роботи Олена Радзивіл.

"У мене буквально на днях була група, я її завела в зал з виставкою художньою, а там якраз працювала реставраторка, і вона щойно відкрила два шматки дуже цікавих стін, і коли група побачила, що от просто перед ними відбулося відкриття, це справило фантастичний ефект", – розповідає Олена.

Нова атракція у Маліївцях – садиба з маліївецьким колоритом для гастрономічного туризму. Лариса Міщинська тре в макітрі коноплі для старовинної малієвецької страви.

"Це буде мачанка з часничком. Мачанка взагалі подавалася до дерунів, до пирогів, пироги з картоплею, пироги з горохом", – каже господарка.

За її словами, гостям тут подають тільки місцеві страви: крім мачанки, це домашня ковбаса з свинини та конини, мочені яблука, квашені часникові паростки, сири, вареники, чорнослив та гострі мариновані сливи.

Директорка музею Анастасія Донець каже: гастрономічний туризм – не єдине нововведення в цьому сезоні. За її словами, саме в день відкриття сезону група з п'ятнадцяти людей вирушила в перший пішохідний кількаденний маршрут.

"Маліївці, Слобідка-Малієвецька, Слобідка-Ярова, Гута-Морозівська, Джуржівка, Велика Кужелева, Миніьківці, Отроків. Це немало, це 31 кілометр, це для витривалих туристів".

За її словами, з минулого в цей сезон переносять найбільш вдалі атракції, як от реабілітація поранених військовослужбовців.

"Без зайвого афішування, в режимі інформаційної тиші, ми проводимо такі реабілітаційні дні. Риболовля, відпочинок в лісі і обов'язково контакт з нашими кіньми. Бо коні – це те, що перетворює дорослих, серйозних чоловіків, які були в боях, на хлопчиків".

Анастасія каже: сподівається, що цей сезон буде не менш вдалим за попередній, бо люди більше подорожують Україною, і Маліївці гідно представлені на туристичній мапі.

Фото: facebook.com/profile.php?id=100075873492476