The village of Botar is located at the junction of the borders of three states - Ukraine, Romania and Hungary.
On the territory of the village, archaeologists discovered a large metallurgical center of the Late Iron Age culture (1st millennium BC).
Now Botar is famous for the production of ecological products from pork, beef and fruit. There is a museum of lekvar (plum jam) with a tasting room. An original monument to the hairy pig of the Hungarian breed Manhalytsia was installed (2012).
Село Ботар розташоване на стику кордонів трьох держав - України, Румунії та Угорщини.
На території села археологи виявили великий металургійний центр латенской культури Залізного століття (I тисячоліття до нашої ери).
Зараз Ботар славиться виробництвом екологічних продуктів зі свинини, яловичини та фруктів. Працює музей леквару (сливового варення) з залою для дегустації. Встановлено оригінальний пам'ятник волохатій свині угорської породи Мангалиця (2012 рік).
Museum of Lekvar
Museum / gallery , Gastrotourism
The only museum of lekvar (plum jam) in Ukraine was opened in 2012 in the Transcarpathian border village of Botar by local farmer Pavlo Tyzesh.
There are many types of Transcarpathian lekvar, as well as various jams from 28 countries of the world. All types of lekvar are produced by hand - without preservatives, dyes and flavorings.
There is a tasting hall at the museum, where, in addition to jam, you can also taste smoked meat from the unique local Mangalica breed of pork, ecologically clean juices, traditional dishes of Hungarian cuisine, and more.
In front of the museum, there is a monument to the Mangalitsa pig, as well as a monument to the lekvar.
{{itemKey}} | {{itemValue}} |
---|---|
Region |
Transcarpathian |