The only museum of lekvar (plum jam) in Ukraine was opened in 2012 in the Transcarpathian border village of Botar by local farmer Pavlo Tyzesh.
There are many types of Transcarpathian lekvar, as well as various jams from 28 countries of the world. All types of lekvar are produced by hand - without preservatives, dyes and flavorings.
There is a tasting hall at the museum, where, in addition to jam, you can also taste smoked meat from the unique local Mangalica breed of pork, ecologically clean juices, traditional dishes of Hungarian cuisine, and more.
In front of the museum, there is a monument to the Mangalitsa pig, as well as a monument to the lekvar.
Єдиний в Україні музей леквару (сливового повидла) відкрито в 2012 році в прикордонному закарпатському селі Ботар місцевим фермером Павлом Тизешем.
Тут представлено безліч видів закарпатського леквру, а також різноманітні джеми із 28 країн світу. Всі види леквару виробляються ручним способом – без консервантів, барвників та ароматизаторів.
При музеї діє дегустаційна зала, де, окрім повидла, можна також скуштувати копчене м'ясо зі свинини унікальної місцевої породи мангалиці, екологічно чисті соки, традиційні страви угорської кухні та інше.
Перед музеєм встановлено пам'ятник свині мангалиці, а також пам'ятник леквару.
Last update
4/6/2024
Categories | Museum / gallery, Gastrotourism |
---|---|
Date of foundation | 2012 |
Address |
Holovna Street, 4A
Botar |
Coordinates | 48.030335° N, 22.963883° E Coordinates copied |
Phone | +380 97 387 4096, +380 95 914 7856, +380 97 381 4053, |
angijo.tzes@gmail.com | |
Additional services |
Add practical or descriptive information, photos, links