Пам'ятки Синевирської Поляни

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Синевирської Поляни

Знайдено 3 пам’ятки

Синевирської Поляни

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Синевирської Поляни

Водоспад Кам'янка, Синевирська Поляна
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Водоспад Кам'янка

Природний об'єкт

Невеликий водоспад Кам'янка розташований на схилі однойменної гори у Національному природному парку "Синевир", поряд із автошляхом, що веде із села Синевир у село Синевирська Поляна.

Являє собою ряд маленьких водоспадів. Висота перепаду води найбільшого потоку – 6 метрів.

До водоспаду Кам'янка зручно під'їжджати автомобілем.

Map pin icon Синевирська Поляна

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей лісу і сплаву після повені 2001 року
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музей лісу і сплаву

Музей/галерея

Єдиний у Європі Музей лісу і сплаву входить до складу Національного природного парку "Синевир". Розташований в урочищі Соколовець на Чорній річці, за 3 кілометри від автодороги, що веде із села Синевир до Синевирської Поляни.

Музей створений на Чорній річці – у тому місці, де у середині ХІХ століття було побудовано греблю з брамою для скидання води. Це був складний комплекс дерев'яних конструкцій, технічних вузлів і механізмів завдовжки 80 метрів і завширшки 5,5 метрів. Ліс із гір сплавляли звідси в долину і далі постачали до Угорщини.

Дамба функціонувала до 1960 року. В 1976 році унікальна гідротехнічна споруда була відновлена, на її основі створено музей лісосплаву. Тут можна було ознайомитися з технологією сплаву лісоматеріалів, відвідати технічні та житлові приміщення, побачити знаряддя праці лісорубів та плотогонів-бокорашів. 

У 1998 році через надмірні опади рівень води в річці сильно піднявся, музей частково зруйнувався, гребля була пошкоджена. Нова повінь 2001 року остаточно зруйнувала греблю.

Зараз із частиною експозиції Музею лісу і сплаву можна ознайомитися у Візіт-центрі НПП "Синевир", де вона тимчасово розміщується. Інша частина експозиції представлена в одному з відновлених приміщень музею. Відремонтовано стару бокорашську колибу, споруджено ризи, які використовувалися для спуску деревини, експонується справжній бокор (пліт).

Триває відновлення греблі на Чорній річці. На території функціонує міні-готель. Від музею бере початок екологічна стежка до Дикого озера.

Map pin icon урочище Соколовець Синевирська Поляна

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Озеро Синевир
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Озеро Синевир

Природний об'єкт

Високогірне льодовикове озеро Синевир (989 метрів над рівнем моря) розташоване на території Національного природного парку "Синевир". Це найбільше та найкрасивіше озеро в Карпатах.

Синь і Вир – так, за старовинною легендою, звали блакитнооку князівну та закоханого в неї пастуха. Перешкоджаючи їхньому нерівному шлюбу, князь убив Вира, і сльози з очей Сині утворили ціле озеро. З вершини сусідньої гори Озерної воно виглядає як величезне око із зіницею-островом, за що прозване "Морським оком".

Синевирське озеро утворилося 10 тисяч років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами. Поповнюється водами гірських струмків. Розмір озера змінюється залежно кількості опадів. Середня площа – 4-5 гектарів, глибина – 8-10 метрів. Найглибша точка – 22 метри. Вода дуже чиста, здається яскраво блакитною. Водиться форель озерна, райдужна і струмкова, проте риболовля заборонена.

На території НВП "Синевир" діє Центр реабілітації бурого ведмедя.

Map pin icon урочище "Красний" Синевирська Поляна

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний