Село Криничне розташоване на березі найбільшого в Україні прісноводного озера Ялпуг в 20 кілометрах на південь від Болграда.
Засноване в 1813 році болгарськими поселенцями на місці татарського табору Чешме-Варуіта (що в перекладі означає "побілене джерело"). До 1947 року носило назву Чушмелій або Чешмелі ( "Чешме" - джерело, криниця).
В 1936 році була зведена Георгіївська церква.
В селі Криничне розташована приватне виноробне підприємство "Колоніст".
Село Криничне розташоване на березі найбільшого в Україні прісноводного озера Ялпуг в 20 кілометрах на південь від Болграда.
Засноване в 1813 році болгарськими поселенцями на місці татарського табору Чешме-Варуіта (що в перекладі означає "побілене джерело"). До 1947 року носило назву Чушмелій або Чешмелі ( "Чешме" - джерело, криниця).
В 1936 році була зведена Георгіївська церква.
В селі Криничне розташована приватне виноробне підприємство "Колоніст".
Будинок-музей і домашня пекарня "Хлебна къща"
Музей/галерея , Гастротуризм
Будинок-музей і домашня пекарня "Хлебна къща" в Криничному (вимовляється як "хлібна кишта", що болгарською означає "хлібний дім") - це приватна садиба криничанської фольклористки Тетяни Янчевої-Дукової, де приймають туристів з традиційним бессарабським хлібосольством.
Домашній хліб з кукурудзяного борошна тут виготовляють за старовинними болгарськими рецептами, в яких використовуються хмільні дріжджі та винні продукти. Такий хліб має особливий смак і апетитну текстуру. Він може зберігатися протягом тривалого часу, не черствіючи й не втрачаючи своїх смакових властивостей.
Для туристичних груп господиня організрвує екскурсію будинком-музеєм болгарського побуту "Битова кишта" та виставкою тканих виробів минулого століття. Також демонструє процес випічки хліба на заквасці, проводить майстер-клас із виготовлення традиційних болгарських хлібобулочних виробів, а наприкінці влаштовує смачну дегустацію. Додатковою атракцією стане виконання болгарських пісень у супроводі народних інструментів.
Доповненням до дегустації може бути обід зі стравами болгарської національної кухні, серед яких "Курбан" (суп із баранини), "Агнешка чурба" (суп із ягнятини), "Кашичка ут пуленці" (крем-суп з курки), "Лозена сарма" (голубці з виноградного листя з булгуром), "Риба сас булгур" (риба запечена з цибулею і булгуром), бринза, овочева нарізка.
Будинок-музей і домашня пекарня "Хлебна къща" є учасником проєкту "Дорога вина та смаку Української Бессарабії".
Виноробня "Колоніст"
Гастротуризм , Виноробня/броварня
Сімейна виноробня "Колоніст" заснована в Криничному неподалік Болграда в 2005 році родиною Плачкових з метою виготовлення місцевих вин преміум класу. Виноробня отримала назву від болгарських колоністів, які заселили цю територію на початку XIX сторіччя. Засновник та власник виноробні Іван Плачков є нащадком цього народу, який перетворив випалений степ на квітучий та родючий край.
Тут було налагоджено виробництво бессарабських вин за класичною технологією на сучасному обладнанні. У власності підприємства 21 гектар молодих виноградників та 60 гектарів виноградників віком близько 35 років, які розташовані на південно-західних схилах найбільшого прісноводного озера в Україні – Ялпуг. Завдяки похилим схилам виноградники отримують подвійне сонячне проміння – від сонця та віддзеркалене від поверхні озера, а також гарно продуваються вітрами. 33 гектари виноградників, які підрізають за методом Гюйо та Кордон, зростають на суглинкових ґрунтах, багатих на мінерали, з глибокими покладами вапняку. Ці системи обрізки забезпечують низьку врожайність та у поєднанні з особливим теруаром народжують високоякісний виноград.
Якість виробництва забезпечується новітнім обладнанням з Франції, Німеччини та Італії та витримкою в традиційних барріках зі 100-річного французького дуба. Технологію розробив відомий енолог з Бордо Олів’є Дега. Виноробня "Колоніст" щорічно виробляє близько 280 тисяч пляшок вина 10 найменувань. Працює Винний центр з дегустаційною залою, де можна скуштувати вина всієї лінійки торгової марки "Колоніст": Шардоне, Сухолиманське, Трамінер, Аліготе, Рислінг, Піно нуар, Каберне десертне, Каберне сухе, Мерло, Одеське чорне сухе, Одеське чорне десертне, Одеське чорне витримане.
На Фестивалі молодого вина у туристів є можливість долучитися до процесу збору врожаю, почавити його босими ногами у "шарапанах" під запальну музику, а також познайомитися із місцевими традиціями багатонаціональної Придунайської Бессарабії.
Один повний день перебування на виноробні під час фестивалів включає: екскурсію територією, на виноградники, у винні підвали, на виробництво вина, масла та оцту, дегустаційною камінною залою; повне харчування (локальна бессарабська кухня та вино "Колоніст"). Під час збору врожаю в програму входить збирання винограду власноруч та можливість почавити виноград ногами під запальну музику; професійний винний майстерклас та дегустація вин, олії та бальзамічного оцту.
Виноробня "Колоніст" є учасником проєкту "Дорога вина та смаку Української Бессарабії".
{{itemKey}} | {{itemValue}} |
---|---|
Область |
Одеська |