Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини запрошує 18 лютого 2023 року на культурно-просвітницький захід "Колодій: відродження традицій". Під час дійства збиратимуть кошти на потреби ЗСУ.

Під час заходу в переяславському скансені обіцяють познайомити зі стародавніми українськими традиціями відзначання останнього тижня перед Великим Великоднім постом.

В окремих регіонах України побутували такі назви цього свята як Колодки, Запусти, Пущення, Заговини, Туриця, Сирний тиждень. На Переяславщині цей тиждень відомий найбільше за обрядом Колодія, який святкували по всій Україні. Колодій наче карав тих, хто знехтував подружнім життям, і, нагадував молоді та їхнім батькам: "Не женився єси, то колодку носи!". Звідси й пішла традиція в’язати колодку. На Сиропусному тижні збирався гурт дівчат, які брали колоду і йшли до хати, де жив неодружений парубок і чіпляли йому до ноги колоду як кару за те, що не одружився протягом року. Відповідно, парубок був змушений відкуповуватись тим, чого забажає дівочий гурт. Особливо вимогливими дівчата були до парубків-перестарків, яким було за тридцять. Поряд з обрядом "чіпляти колодку", "волочити", в українців існував ще обряд народження, хрещення та похорон колодки.

Початок програми - о 12:00.

В програмі:
- благодійний збір коштів для ЗСУ (спільно з ГО "Серця Переяславщини")
- майстер-класи із міні-лекцією "Виготовлення традиційного атрибуту Масниці - Колодія" (вартість участі 60 грн, тривалість - 30 хвилин)
- майстер-класи "Атрибут пов'язання колодки неодруженим чоловікам" (вартість участі 25 грн, тривалість - 20 хвилин)
- частування традиційними стравами (вареники, борщ, глінтвейн, домашня ковбаса, соління, кров'янка, бутерброди - вартість згідно прейскуранту)
- фотозони

Майстер-класи проводяться за попереднім замовленням, виготовлені вироби залишаються в учасників.

На 15:00 заплановано традиційне для свята Колодія спалювання опудала Зими.

Вартість програми: для дорослих - 100 грн, для школярів та пенсіонерів - 50 грн. Екскурсійне обслуговування на групу - 200 грн (2 години, потребує попереднього замовлення).

Гучного святкування, як було в мирний час, не передбачається. Але буде цікаво, пізнавально та смачно!

Під час заходу в переяславському скансені обіцяють познайомити зі стародавніми українськими традиціями відзначання останнього тижня перед Великим Великоднім постом.

В окремих регіонах України побутували такі назви цього свята як Колодки, Запусти, Пущення, Заговини, Туриця, Сирний тиждень. На Переяславщині цей тиждень відомий найбільше за обрядом Колодія, який святкували по всій Україні. Колодій наче карав тих, хто знехтував подружнім життям, і, нагадував молоді та їхнім батькам: "Не женився єси, то колодку носи!". Звідси й пішла традиція в’язати колодку. На Сиропусному тижні збирався гурт дівчат, які брали колоду і йшли до хати, де жив неодружений парубок і чіпляли йому до ноги колоду як кару за те, що не одружився протягом року. Відповідно, парубок був змушений відкуповуватись тим, чого забажає дівочий гурт. Особливо вимогливими дівчата були до парубків-перестарків, яким було за тридцять. Поряд з обрядом "чіпляти колодку", "волочити", в українців існував ще обряд народження, хрещення та похорон колодки.

Початок програми - о 12:00.

В програмі:
- благодійний збір коштів для ЗСУ (спільно з ГО "Серця Переяславщини")
- майстер-класи із міні-лекцією "Виготовлення традиційного атрибуту Масниці - Колодія" (вартість участі 60 грн, тривалість - 30 хвилин)
- майстер-класи "Атрибут пов'язання колодки неодруженим чоловікам" (вартість участі 25 грн, тривалість - 20 хвилин)
- частування традиційними стравами (вареники, борщ, глінтвейн, домашня ковбаса, соління, кров'янка, бутерброди - вартість згідно прейскуранту)
- фотозони

Майстер-класи проводяться за попереднім замовленням, виготовлені вироби залишаються в учасників.

На 15:00 заплановано традиційне для свята Колодія спалювання опудала Зими.

Вартість програми: для дорослих - 100 грн, для школярів та пенсіонерів - 50 грн. Екскурсійне обслуговування на групу - 200 грн (2 години, потребує попереднього замовлення).

Гучного святкування, як було в мирний час, не передбачається. Але буде цікаво, пізнавально та смачно!