Пам'ятки Язловця

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Язловця

Знайдено 2 пам’ятки

Язловця

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Язловця

Костел Успіння Діви Марії, Язловець
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Костел Успіння Діви Марії

Храм , Пам'ятка архітектури

Величний однонефний готично-ренесансний костел Успіння Діви Марії в Язловці збудований у кінці XVI сторіччя коштом Миколая Язловецького.

Спочатку був парафіяльним, але в 1639 році перейшов до ченців-домініканців, які заснували монастир (збереглися прибудовані в цей час напівкруглі каплиці). Поруч знаходиться потужна відкрита дзвіниця.

У костелі поховано польського композитора Миколая Гомулка.

Язловецький костел був закритий за радянських часів, зараз у напівзруйнованому стані.

Map pin icon вулиця Підзамче Язловець

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Язловецький замок, Язловець
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Язловецький замок

Пам'ятка архітектури , Замок/фортеця

Язловецький замок, прозваний "Ключем Поділля", в XVI-XVII сторіччях був однією із найважливіших оборонних споруд східної частини Речі Посполитої, нарівні з Кам'янцем-Подільським.

Заснований представниками магнатського роду Бучацьких-Язловецьких. У XV сторіччі Теодор Бучацький-Язловецький перетворив його на потужний бастіон, в 1550-1575 роках Юрій Язловецький розширив замок і добудував згодом величезну чотириярусну вежу. Внизу були каземати, на третьому поверсі був в'їзд у місто, на четвертому ярусі розташовувалися житлові приміщення. До брами вів міст на дерев'яних стовпах, у завершальній своїй частині – навісний.

У 1643 році новий власник гетьман Олександр Конєцпольський спорудив зовнішнє оборонне кільце – Нижній замок. Під час Визвольної війни твердиня витримала облогу козацьких військ, але в 1672 році впала під тиском турків.

У 1746 році Станіслав Понятовський (батько польського короля Станіслава Августа) збудував на місці Нижнього замку палац, який був переобладнаний та вдосконалений бароном Христофом Блажевським.

У 1863 році барон пожертвував палац із руїнами замку та садом сестрам-непорочницям для створення монастиря та школи для дівчаток. На території у склепі похована засновниця обителі блаженна Марцеліна Даровська.

За радянських часів монастир було закрито, тут була лікарня, потім санаторій. Останній функціонує досі, ділячи приміщення з відродженим в 1999 році монастирем.

Нині це Реколекційний будинок імені Марцеліни Даровської сестер Непорочного Зачаття Діви Марії. Монашки підтримують палац та парк у хорошому стані, привітно приймають туристів.

Map pin icon Язловець

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний