Пам'ятки Старої Ушиці

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Старої Ушиці

Знайдено 1 пам’ятки

Старої Ушиці

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Старої Ушиці

Бакотська затока, Стара Ушиця
3,75
Star icon Star border icon
User icon
1

Бакотський Михайлівський скельний монастир

Храм , Історична місцевість

Залишки стародавнього Бакотського Михайлівського скельного монастиря, відомого з 1362 року.

При дослідженні келій і скельної монастирської церкви, що збереглися, було виявлено напис імовірно ХI сторіччя, в якому йдеться про заснування ігуменом Григорієм монастиря на честь Святого Михайла. Його вважають найстарішим на території Поділля. Був частиною великого давньоруського міста Бакота, яке згадується в XI-XIII сторіччях як найважливіший політико-адміністративний центр Дністровського Низов'я, потім Поділля, що входило до Галицько-Волинського князівства.

За легендою, під час нашестя татарської орди ченці, що сховалися в печерах, відмовившись зректися своєї віри, були замуровані живцем.

Відродженню монастирю в XIV сторіччі сприяли литовські князі Коріатовичі (Корятовичі), проте після повстання 1431 року Бакота втратила статус міста, а невдовзі з літописів зникли і згадки про монастир.

Населений пункт Бакота проіснував до 1981 року, коли під час будівництва Новодністровської ГЕС він був повністю затоплений водою. Обвал Білої гори в 1996 році знищив більшу частину печер із давньоруськими фресками. Нечисленні руїни Михайлівської церкви та залишки печер можна оглянути лише в одному місці на схилі гори.

Звідси відкривається захоплююча панорама Дністра.

Щороку на Маковея (14 серпня) у відродженому Бакотському Михайлівському скельному храмі при великому збігу людей відбуваються святкові богослужіння.

Map pin icon урочище Бакота Стара Ушиця

Рейтинг

User icon
1
3,75
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний