Пам'ятки Мурованих Курилівців

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Мурованих Курилівців

Знайдено 2 пам’ятки

Мурованих Курилівців

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Мурованих Курилівців

Палац Комарів, Муровані Курилівці
3,25
Star icon Star border icon
User icon
1

Палац Комарів

Палац/садиба , Пам'ятка архітектури

Палац подільського маршалак Станіслава Комара у Мурованих Курилівцях зведено в 1805 році на основі кріпосних споруд XVI сторіччя.

В архітектурну композицію садиби архітектор включив частини замкових споруд: кам'яний ескарп бастіонного замку з північної, східної та південної сторін (що включає підземні склепінчасті каземати), а із західного, підлогового боку – фундаменти та руїни колишньої замкової стіни. Ця частина палацу виглядає дуже велично, тоді як зі зворотного боку є звичайною двоповерховою будівлею в стилі класицизму.

Частково зберігся пейзажний парк, будівництвом якого в 1814 році керував знаменитий ірландський паркобудівник Діонісій Міклер (Макклер), що створив безліч чудових парків на Поділлі.

Серед інших споруд садиби, що збереглися: арсенал (стайня), флігель у стилі неоготики, кам'яний трипролітний арочний міст через річку Жван.

У 1960-х роках палац зазнав серйозної перебудови (переплановано вестибюль, змінено розміри та рівні вікон другого поверху). Зараз у садибі розміщено санаторну школу-інтернат для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи.

Map pin icon вулиця Спортивна, 1 Муровані Курилівці

Рейтинг

User icon
1
3,25
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Краєзнавчий музей, Муровані Курилівці
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Мурованокуриловецький краєзнавчий музей

Музей/галерея

Краєзнавчий музей у Мурованих Курилівцях відкрито в 1992 році у будинку культури з ініціативи родини відомого українського художника Федіра Коновалюка, уродженця села Ягідне неподалік Мурованих Курилівців.

У подарунок музею родина передала колекцію полотен Коновалюка: портретний живопис, краєвиди, ілюстрації до творів українських письменників. У 2010 році з нагоди 120-річчя від дня народження художника відкрито його музейну кімнату.

Map pin icon вулиця Соборна, 78 Муровані Курилівці

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний