Пам'ятки Арсенівки

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Арсенівки

Знайдено 1 пам’ятки

Арсенівки

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Арсенівки

Заповідник "Тобілевичі", Арсенівка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музейно-природний заповідник "Тобілевичі"

Палац/садиба , Музей/галерея , Парк/сад , Заповідна територія

Музейно-природний заповідник "Тобілевичі" в селі Арсенівка засновано як заповідник "Батьківщина Івана Карпенка-Карого" до 150-ліття з дня народження цього видатного українського письменника, драматурга і театрального діяча.

Саме в Арсенівці у 1845 році народився Іван Тобілевич – майбутній великий митець Карпенко-Карий.

Родина Тобілевичів мешкала в Арсенівці протягом десяти років. Батько Карпенка-Карого Карпо Тобілевич керував тут маєтком поміщика Золотницького. В парку на березі ставка досі стоїть старий садибний будинок у стилі класицизму, а неподалік і панський льох. Історичні споруди зберегли автентичні елементи тогочасної архітектури.

На території колишнього панського маєтку, збудованого у першій половині XIX століття, де за радянських часів була школа, тепер розташовується Музейно-природний заповідник "Тобілевичі". Його експозиційна частина ще потребує наповнення та оформлення.

У 2021 році територія панського маєтку оголошена парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва "Тобілевичі" площею 8,7 гектара. Тут можна зустріти представників червонокнижної флори та фауни України.

На території Нижнього скверу, де знаходився будинок Тобілевичів, в якому народився Іван Тобілевич, встановлено пам'ятний знак.

Map pin icon вулиця Набережна, 1 Арсенівка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний