Пам'ятки Нерубайки

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Нерубайки

Знайдено 2 пам’ятки

Нерубайки

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Нерубайки

Нерубайський краєзнавчий музей
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Нерубайський краєзнавчий музей

Музей/галерея

Нерубайський народний краєзнавчий музей заснований у 1967 році. Розміщений у п'яти кімнатах на другому поверсі Будинку культури села Нерубайка.

Значну увагу в експозиції приділено козацькому періоду історії краю та виникненню села Нерубайка у XVII-XVIII століттях. Представлено велику колекцію зброї різних епох.

Гордістю Нерубайського історико-краєзнавчого музею є колекція зразків народної матеріальної культури, яка представлена в інтер’єрі традиційної української хати. У ній можна побачити фігури господарів у автентичному українському одязі. Тут розміщено ткацький верстат для виготовлення полотна, прядка, столовий та кухонний посуд та інші предмети побуту українців. Підлога застелена домотканими доріжками, які передали музею місцеві жителі.

Ще два музейні зали присвячені революційним подіям початку XX століття, Голодомору 1932-1933 років, пов'язаним з цими краями епізодам Другої світової війни та післявоєнному періоду.

Map pin icon вулиця Шкільна, 8 Нерубайка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Свято-Покровська церква, Нерубайка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Свято-Покровська церква

Храм , Пам'ятка архітектури

Свято-Покровська церква у селі Нерубайка на Кіровоградщині є одним із найдавніших храмів регіону, пам’яткою архітектури місцевого значення. За деякими даними, збудований ще у XVIII столітті як католицький костел коштом польського графа Станіслава Потоцького.

Оскільки після приєднання цих земель до складу Російської імперії кількість католицького населення Нерубайки зменшилася, у 1837 році храм був перебудований й переосвячений на православну Георгіївську церкву. У 1917 році вона отримала назву Свято-Покровської церкви.

Церква у стилі класицизму має приземкуватий силует. Товщина стін із сірого граніту сягає одного метра. Інтер'єр оздоблений розписами.

Map pin icon вулиця Шкільна, 2 Нерубайка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний