Пам'ятки Мирного

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Мирного

Знайдено 1 пам’ятки

Мирного

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Мирного

Заповідник "Кам'яна Могила", Мирне
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Національний історико-археологічний заповідник "Кам'яна Могила"

Музей/галерея , Природний об'єкт , Пам'ятка археології

Національний історико-археологічний заповідник "Кам'яна могила" розташований в смт Мирне поблизу Мелітополя.

Гігантське нагромадження каміння висотою до 12 метрів - залишки пісковика колишнього Сарматського моря. За формою нагадує курган, звідки і походить назва. З найдавніших часів використовувалося як святилище. Багато каменів покриті зображеннями епох палеоліту, мезоліту, міді-бронзи та середньовіччя (від XVI-XIII тисячоліть до нашої ери до X-XII століть).

Деякі дослідники вважають, що письмена Кам'яної Могили архаїчніші, ніж писемність Шумера, і є найдавнішими зразками писемності на Землі. З метою збереження петрогліфів проходи до них засипані піском. Копії можна побачити в будівлі музею-заповідника "Кам'яна могила". Особливо вражає скульптура людини-риби віком 7 тисяч років.

Під час широкомасштабного російського вторгнення в Україну заповідник "Кам'яна Могила" опинився на окупованій російськими військами території. В квітні 2022 року окупанти замінували всі підступи та територію заповідника. В листопаді того ж року російська окупаційна влада передала заповідник "Кам'яна могила" в управління музею-заповіднику "Херсонес Таврійський" в раніше анексованому Севастополі. Музей "Кам'яна могила" пограбований.

Map pin icon вулиця Заповідна, 1 Мирне

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний