Пам'ятки Актового

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Актового

Знайдено 2 пам’ятки

Актового

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Актового

Актівський каньйон, Актове
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Актівський каньйон

Природний об'єкт

Актівський каньйон на річці Мертвовод, також відомий як "Долина диявола" або Малий Крим, тягнеться від села Актове на 3 кілометри до села Петропавлівка.

Глибина каньйону досягає 40-50 метрів, площа – понад 250 гекатрів.

Актівський каньйон є унікальним комплексом лісової та водної екосистем з ансамблем скель і гранітних валунів. Єдиний у Європі, який за своїми геолого-ландшафтними показниками в мініатюрі з величезною точністю в часі утворення нагадує знамениті каньйони Північної Америки.

Химерна витіюватість русла Мертвовода (від великої концентрації сірководню у воді), стрімкі стіни, чудова краса гранітно-базальтових скель (заввишки до 100 метрів) і унікальна природна краса приваблюють туристів з усієї Європи. Складний рельєф місцевості не дає можливості сплаву річкою, але каньйон привабливий для шанувальників екстриму, скелелазів та альпіністів.

Природний комплекс Актівського каньйону, як і всі береги Мертвовода, входить до складу Національного природного парку "Бузький Гард".

Поруч, між Актовим та Трикратами, при впадінні в Мертвовод річки Арбузинки, розташований не менш мальовничий Арбузинський (Малий Актівський) каньйон.

Map pin icon урочище Долина диявола Актове

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Арбузинський каньйон, Актове
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Арбузинський каньйон

Природний об'єкт

Арбузинський каньйон поблизу села Актове також називають Малим Актівським каньйоном "Долини диявола".

Гранітні скелі, що формують рельєф долини річки Арбузинки, утворилися 4 мільярди років тому в результаті вулканічної діяльності (вважається, що вулкан досі не охолонув, тому на скелях навіть взимку іноді цвітуть фіалки). Тут можна зустріти фазанів, черепах, яструбів, ондатр, кротів, бізонів, диких кабанів і навіть оленів.

Арбузинський каньйон входить до складу Національного природного парку "Бузький Гард". Його часто плутають з більш масштабним та більш важкодоступним Актівським каньйоном ("Долиною диявола"), що знаходиться на річці Мертвовод за селом Актове.

Вигляд на обидва каньйони одночасно відкривається зі скелі "Пуп Землі" - найвищої точки урочища.

Map pin icon Трикратське шосе Актове

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний