Пам'ятки Тихомля

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Тихомля

Знайдено 2 пам’ятки

Тихомля

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Тихомля

Аріанська каплиця, Тихомель
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Аріанська каплиця

Пам'ятка архітектури

Аріанська вежа в Тихомелі - унікальна пам'ятка сакральної архітектури, єдина подібна споруда в Україні.

Каплицю збудував місцевий землевласник Павло Кшиштоф Сенюта, який був послідовником християнського вчення аріан, яке вважалося єретичним. У XVI-XVII століттях аріанство було широко поширене у Східній Європі, і, зокрема, у Речі Посполитій. Аріани заперечували триєдину сутність Бога, тобто Святу Трійцю, стверджуючи перевагу Бога-Отця над створеним ним Богом-Сином – Ісусом Христом.

Розписана фресками каплиця зведена на кургані над могилою Павла Кшиштофа Сенюти, на місці давньоруського городища Тихомель. Пізніше каплиця служила вежею спорудженої тут фортеці. Збереглася у руїнах.

Map pin icon Тихомель

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Тихомельське городище, Тихомель
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Тихомельське городище

Історична місцевість , Пам'ятка археології

Оборонні вали літописного давньоруського міста Тихомель (Тихомль) розташовані на березі річки Горинь на околиці Ямполя поблизу сучасного села Тихомель.

За однією з версій, укріплення було зведено за наказом київського князя Володимира Великого в кінці Х сторіччя. Вперше місто згадується в 1152 році під час війни київського князя Ізяслава Мстиславича з галицьким князем Володимирком Володаревичем. У 1214 році місто захопили війська угорського короля, але невдовзі його відбив галицько-волинський князь Данило Романович. Наступні міжусобні війни розорили місто, і незабаром воно втратило значення.

У XVI столітті ці землі перейшли у власність віленського єпископа Януша, який заснував по сусідству місто Ямпіль, а давній Тихомель з того часу зник з карт.

З валів городища, що збереглися, відкривається панорама долини річки Горинь. Поруч знаходяться руїни єдиної в Україні аріанської каплиці XVI століття.

Map pin icon Тихомель

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний