Пам'ятки Вашківців

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Вашківців

Знайдено 4 пам’ятки

Вашківців

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Вашківців

Костел Успіння Діви Марії, Вашківці
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії

Храм , Пам'ятка архітектури

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії збудований у Вашківцях на початку XІX століття.

В 1949 році храм був закритий радянською владою, будівля використовувалася як кінотеатр.

Останнім часом Успенський костел повернуто віруючим, розпочалася реставрація.

Map pin icon вулиця Тараса Шевченка, 24 Вашківці

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Монастир святої Анни, Вашківці
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Монастир святої праведної Анни

Храм

Монастир Святої праведної Анни заснований у Вашківцях в 1993 році на шанованій в народі горі Анни.

Згідно з усними переказами, тут колись була жіноча обитель, заснована на честь сміливої та непокірної дівчини Анни, яка врятувалася на горі від турецької безчестя. На цьому місці з'явилося цілюще джерело. В середині ХІХ століття був побудований перший дерев'яний храм, що згорів на початку ХХ століття.

Після здобуття Україною незалежності розпочалося спорудження Свято-Аннинського монастиря. Побудовано собор Святої Анни з нижньою церквою Великомучеників Маккавеїв, келії, господарські корпуси.

Map pin icon урочище Аннина гора Вашківці

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей Маланки, Вашківці
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музей Маланки

Музей/галерея

Музей Маланки відкрили у місті Вашківці 19 грудня 2016 року при міській бібліотеці. В двох кімнатах загальною площею 50 квадратних метрів представлені найрізноманітніші костюми, в яких маланкували буковинці 50 років тому.

Наразі експозиція музею включає в себе близько 30 костюмів традиційної вашківецької Маланки. Представлені як традиційні маски (діда, баби, цигана, ведмедя), так і сучасні. Зокрема експонуються маски персонажів, які керують Маланкою – “Козака”, “Вулана”, “Бука-шандаря”, а також маски головних персонажів – Маланки та українки. Окрім того, в музеї виставлений ексклюзивний костюм-маска висотою 3 метри - так звана “Вашківецька багачка”.

Крім того, на огляд відвідувачів виставлено близько 200 фотографій починаючи з кінця ХІХ століття до цього часу, 100 оригінальних традиційних масок, які виготовляються лише у Вашківцях. Їх презентували майстри з масок Василь Столяр, Олег Волощук та Микола Марчук.

Всі експонати музею Маланки надали жителі Вашківців, які впродовж тривалих років підтримують традицію маланкування та є активними учасниками Переберії.

Найбільше у музеї Маланки пишаються цимбалами та постолами, які тримав у руках та в яких ходив Іван Миколайчук під час зйомок фільму "Білий птах з чорною ознакою".

Map pin icon вулиця Тараса Шевченка, 1 Вашківці

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей-садиба Георгія Гараса, Вашківці
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Художньо-меморіальний музей-садиба Георгія Гараса

Музей/галерея

Художньо-меморіальний музей видатного художника-орнаменталіста Георгія Гараса розташований при в'їзді до Вашківців з боку Чорториї в родинному будинку художника. Музей був відкритий 27 лютого 1972.

Георгій Гарас присвятив все своє життя вивченню та удосконаленню вишивки. Художник створював унікальні роботи, об'єднуючи орнаменти, які використовуються в писанкарстві та вишивці. За все своє життя майстер створив понад дві тисячі робіт.

У музеї-садибі Георгія Гараса можна побачити 1035 робіт майстра, з яких 150 сорочок, 100 рушників, 30 подушок, 26 краваток, 20 картин, 10 килимів і 5 портретів, а також 700 серветок. Експозиція музею вражає своєю різноманітністю і демонструє самобутність Буковинського краю.

Творчою музою Георгія завжди була його дружина Євдокія, яка втілювала його задуми в життя. Довгий час Євдокія Гарас була берегинею музею-садиби.

Візерунки, створені майстром, користуються величезною популярністю серед майстрів вишивок і ручного килимарства, а також української діаспори за кордоном.

Map pin icon вулиця Георгія Гараса, 6 Вашківці

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний