Пам'ятки Зінькова

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Зінькова

Знайдено 1 пам’ятки

Зінькова

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Зінькова

Зіньківський замок, Зіньків
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Зіньківський замок

Замок/фортеця

Руїни замку в Зінькові розташовані на високому довгастому мисі, утвореному долиною річки Ушки та яром.

Зіньківський замок на місці давньоруського укріплення заснував у 1431 році подільський воєвода Петро Одровонж, зробивши його одним із найважливіших форпостів у мережі подільських фортець. Неодноразово він відбивав татарські навали.

Трикутний у плані замок зі стінами висотою 10 метрів і товщиною до 3,5 метрів по кутах мав великі шестигранні вежі, дві з них – триповерхові, одна – чотириповерхова вежа-донжон. Однією з стін фортеці служила зовнішня стіна великого триповерхового будинку. З боку міста замок відокремлював глибокий рів, через який було перекинуто підвісний міст.

Незначні пошкодження твердиня отримала під час Визвольної війни і за турецької навали, але була повністю відбудована після повернення поляків у XVIII сторіччі, коли Зіньковом володіли Сенявські.

У ХІХ столітті Зіньківський замок використовувався для адміністративних та господарських потреб, однак у 1898 році сільська громада вирішила, що старі стіни загрожують розташованому нижче костелу, і споруду майже повністю розібрали на будматеріали. Від колись потужної фортеці збереглися лише руїни її найдавнішої частини – південної вежі (на висоту одного поверху) та чотирьох казематних помешкань під фундаментом західної стіни.

Map pin icon Зіньків

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний