Пам'ятки Вінниці

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Вінниці

Знайдено 20 пам’ятки

Вінниці

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Вінниці

Музей повітряних сил, Вінниця
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Військово-історичний музей повітряних сил ЗСУ

Музей/галерея

Військово-історичний музей Повітряних сил Збройних сил України у Вінниці створено у 2001 році як музей ВПС України.

В 2005 році він поповнився експозицією, що присвячена військам ППО, які тоді структурно увійшли до складу ЗСУ.

Музей розташований на території колишнього Головного штабу командування ВПС України у Вінниці. В радянські часи це був штаб 24-ї Повітряної армії, а до того - штаб 43-ї Повітряної армії Далекої авіації, яка була сформована у 1949 році на базі 2-ї ВА ДА.

В музеї зібрано безліч зразків авіаційної, зенітно-ракетної, радіолокаційної техніки різних часів. Експозиція налічує 16 літаків різних класів, починаючи від навчального літака Як-11 та закінчуючи винищувачем четвертого покоління Су-27, а також 4 гелікоптери.

Особливий інтерес становлять пускові установки зенітно-ракетних комплексів С-300В1, С-300ПС, С-200В "Вега", С-125М1 "Нева", "С-75М2 "Волхов", Бук-1М".

Для відвідування музею іноземцями необхідно отримати дозвіл у Міністерстві оборони України.

Map pin icon вулиця Стрілецька, 105 Вінниця

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Краєзнавчий музей, Вінниця
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Вінницький обласний краєзнавчий музей

Пам'ятка архітектури , Музей/галерея

Вінницький обласний краєзнавчий музей розташовується на території колишнього оборонного Єзуїтського монастиря XVII століття, що разом зі спорудами Домініканського монастиря складає історико-архітектурний комплекс "Вінницькі мури".

Музей заснований в 1918 році з ініціативи представників місцевої інтелігенції. У 1970 році було добудовано новий корпус, а експозицію суттєво оновлено.

Наразі колекція налічує 200 тисяч експонатів. Тут зберігаються унікальні предмети, що належать до скіфського та сарматського періодів, великі нумізматичні зібрання, етнографічна колекція: вироби гончарства, ткацтва, вишивки. народний живопис.

Представлений скелет мамонта, знайдений на території області.

Map pin icon вулиця Соборна, 19 Вінниця

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Вінницький обласний художній музей, Вінниця
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Вінницький обласний художній музей

Музей/галерея

Вінницький обласний художній музей розташований в одній із будівель архітектурного комплексу "Мури" – колишнього оборонного єзуїтського монастиря XVII-XVIII століття.

Музей заснований 1919 року з ініціативи вінницького художника, педагога і колекціонера В’ячеслава Коренєва. Основу галереї склала його приватна колекція живопису.

Зараз у музейній збірці музею – понад 7000 експонатів, 300 з яких демонструються у постійній експозиції в шести музейних залах. Серед них живописні твори західноєвропейського мистецтва XVII-XIX століть, українського та російського мистецтва XVIII-XX століть, а також скульптура, меблі, вироби із слонової кістки, срібла, бронзи.

Зокрема, представлено портрет графа Станіслава Щенсного (Фелікса) Потоцького з синами, який був написаний у 1788-1791 роках королівським художником Йоганом Баптистом Лампі Старшим і потрапив до музею 1921 року з Немирівського маєтку княгині Щербатової. Полотно "Вакх", створене художником зі школи Караваджо, надійшло до музею з палацу Можайського у Вороновиці. Картина "Великий канал Венеції" належить пензлю Карла Леопольда Грeвенброка, учня Каналетто. Також експонуються роботи Іллі Рєпіна, Карла Брюллова, Миколи Ге, Костянтина Коровіна, Михайла Нестерова та інших.

Екскурсії проводяться українською, англійською, російською мовами.

Map pin icon вулиця Соборна, 21 Вінниця

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей мужніх, Вінниця
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музей мужніх

Музей/галерея

"Музей мужніх" у Вінниці, як відокремлений підрозділ Вінницького обласного краєзнавчого музею, планують відкрити в приміщенні колишнього відомчого музею Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області "Мій край - Поділля".

Експозицію "Музею Мужніх" вирішили присвятити виключно героям Революції гідності і російсько-української війни. Окрім військових, в експозиції передбачається представити потужний волонтерський рух, добровольчий рух, капеланів, військових медиків, вимушено переміщених осіб - тобто, показати російсько-українську війну максимально широко.

Станом на лютий 2023 року експозиція вже налічує понад 800 предметів. Це особисті речі українських Героїв, нагороди, світлини, документи, військова форма, спорядження, зброя та багато іншого.

Серед експонатів майбутнього "Музею Мужніх" є й предмети ворожої російської армії: форма, обгорілі дула від кулеметів Калашникова, тубуси від гранатометів, радіостанція. Зокрема й два види сухпайків армії росії. Також волонтери передали в музей знайдені касетні боєприпаси РСЗВ "Смерч".

На фасаді будівлі планують облаштувати "Стіну пам’яті" з поіменним переліком загиблих вінничан.

Map pin icon вулиця Миколи Пирогова, 148 Вінниця

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей української марки, Вінниця
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музей української марки імені Якова Балабана

Музей/галерея

Музей Української марки імені Якова Балабана відкрито в 2016 році в будівлі Вінницької обласної дитячої бібліотеки.

Експозиція створена на основі колекції марок мецената Олександра Балабана, сина сотника УНР Якова Балабана, який емігрував до США.

Представлені унікальні зразки української поштової історії, марки різних історичних періодів – революційних 20-х, передвоєнних 40-х, листи зі штемпелями 1918 року, марки ЗУНР за три крони, сучасні блоки тощо.

Також експозиція має мініатюри з лімітованих колекцій, які сьогодні існують лише у кількох примірниках у світі.

Map pin icon вулиця Соборна, 26 Вінниця

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний