Пам'ятки Сестринівки

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Сестринівки

Знайдено 1 пам’ятки

Сестринівки

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Сестринівки

Музей Михайла Грушевського, Сестринівка
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музей Михайла Грушевського

Музей/галерея

Музей видатного українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Грушевського в селі Сестринівка відкритий до 140-річчя великого українця.

Невелика музейна будівля стоїть на місці садиби його діда, місцевого священника Захарія Опокова, в чиїй родині у 1847 році народилася його мати Глафіра Опокова (Грушевська). У дитячі роки Михайло Грушевський неодноразово приїздив до Сестринівки, сюди він приїжджав і під час канікул в університеті, потім часто згадував село у своїх творах.

Перший громадський музей було відкрито у середній школі Сестринівки у 1996 році, а вже за 10 років збудоване нове приміщення для музею, оновлено і розширено експозицію. Зараз це філія Вінницького обласного краєзнавчого музею. Фонди закладу нараховують близько 400 предметів.

В експозиції представлено багато унікальних речей, серед яких є метрична книга місцевої церкви, де записана Глафіра Опокова: її хрестини та вінчання. Можна побачити родовід Опокових, світлини і документи батьків, братів і сестер, а також тогочасні видання, газетні публікації.

Центральне місце в експозиції музею відведено матеріалам про період життя Грушевського як політика, що очолював з березня 1917 року по квітень 1918 року у період національного піднесення і відродження Української держави Українську Центральну Раду.

Музей розташований поруч із церквою Покрови Пресвятої Богородиці, де служив дід Грушевського. Встановлено пам'ятник на честь 135 річниці з дня народження Михайла Грушевського.

Map pin icon вулиця Михайла Грушевського, 34 Сестринівка

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний