Пам'ятки Підлисся

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Підлисся

Знайдено 1 пам’ятки

Підлисся

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Підлисся

Музей Маркіяна Шашкевича, Підлисся
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Музей-заповідник Маркіяна Шашкевича

Музей/галерея

Музей-заповідник українського письменника Маркіяна Шашкевича відкрився у 1986 році в його рідному селі Підлисся з нагоди 175-ліття від дня народження. Розташовується на території відновленої садиби родини Шашкевичів.

Релігійний та культурно-громадський діяч, зачинатель нової української літератури, "будитель" національної свідомості на Галичині Маркіян Шашкевич народився в Підліссі у 1811 році, провів тут дитячі роки.

Перша музейна кімната Шашкевича відкрили при місцевій бібліотеці ще у 1959 році. Згодом за описами і документами відтворили садибу Шашкевичів, зокрема будинок його діда. В будинку відтворено західноукраїнський побут першої половини ХІХ століття.

Експозиція розкриває непростий життєвий шлях, священичу, громадську і творчу діяльність Маркіяна Шашкевича, зокрема його головування у "Руській трійці". Центральне місце відведено виданню "Русалки Дністрової" ‒ фольклорно-літературного альманаху, надрукованого 1837 року живою розмовною українською мовою. З особистих речей Шашкевича представлені шкатулка і камертон, переданий з Польщі Юліаном Купчинським.

На території садиби зберігся колодязь і старий дуб часів духовного просвітителя. Біля музею встановлений бюст Маркіяна Шашкевича роботи Дмитра Крвавича.

Музей-заповідник Маркіяна Шашкевича є філією Львівської національної галереї мистецтв.

Map pin icon вулиця Маркіяна Шашкевича, 78 Підлисся

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний