Пам'ятки Торговиці

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Торговиці

Знайдено 1 пам’ятки

Торговиці

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Торговиці

Музей Леся Мартовича, Торговиця
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича

Музей/галерея

Торговицький літературно-меморіальний музей Леся Мартовича засновано в 1971 році з нагоди сторіччя від дня народження письменника-сатирика.

Олекса Мартович народився в 1871 році в родині сільського писаря села Торговиця, що неподалік Городенки. Тут він ходив у школу. Писати почав під час навчання у Коломийській гімназії. Разом із Василем Стефаником та Марком Черемшиною Лесь Мартович входив до так званої покутської групи новелістів. Горильєф "Покутська трійця" зустрічає відвідувачів у вестибюлі музею.

За життя Мартович видав 27 новел із селянського життя, написані покутською говіркою української мови. Прижиттєві виданння творів письменника представлені в експозиції.

Також можна побачити макет хати, в якій народився письменник, його портрет роботи художника Миколи Варенні, деякі особисті речі, світлини, документи. Робочий кабінет письменника відтворено за світлиною.

В одному з музейних залів відтворено інтер'єр селянської хати початку XX століття з автентичними елементами оздоблення та ужитковими речами. Перед музеєм встановлене погруддя письменника.

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича є філією Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Map pin icon вулиця Тараса Шевченка, 70 Торговиця

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний