Пам'ятки Сутківців

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Сутківців

Знайдено 2 пам’ятки

Сутківців

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Сутківців

Покровська церква-фортеця, Сутківці
3,75
Star icon Star border icon
User icon
1

Свято-Покровська церква-фортеця

Замок/фортеця , Храм , Пам'ятка архітектури

Унікальна Свято-Покровська церква-фортеця в Сутківцях - яскравий зразок середньовічного храму оборонного типу.

Збудована в XIV сторіччі як суто оборонна споруда на Кучманському шляху - одному зі шляху набігів татар. Архітектура нагадує західноєвропейські готичні замки. Після того, як у XV сторічі господар цих земель Федір Сутківецький (Сутківський) розпочав спорудження нового замку, старий було перебудовано на церкву Покрови Пресвятої Богородиці. На одному з дзвонів зазначена дата реконструкції - 1476 рік.

Будівля двоярусна: на першому поверсі розташовувався храм, а на другому - бойові ходи та бійниці. Середня частина храму була вкрита високим готичним двосхилим дахом з барочною баштою, а на передньому фасаді височіла висока дерев'яна дзвіниця.

Розбудова на початку XX століття надала Покровській церкві руських православних форм.

Нині ведеться реставрація із відновленням первісного вигляду. Відвідування є вільним, але бажано залишити пожертву на реконструкцію.

Map pin icon Сутківці

Рейтинг

User icon
1
3,75
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Сутківецький замок, Сутківці
2,75
Star icon Star border icon
User icon
1

Сутківецький замок

Замок/фортеця

Сутківецький (Сутківський) замок сьогодні - це єдина оборонна вежа, що збереглася, укріпленої резиденції роду Сутківецьких (Сутківських).

Будівництво регулярного баштового замку було розпочато Федором Сутківецьким у XV сторіччі на основі укріпленого кам'яною стіною городища XIV сторіччя. Він став опорною точкою південної оборонної лінії на Кучманському шляху - одному із шляхів вторгнення татар.

Прямокутний у плані замок мав 4 кутові вежі, вхід здійснювався через надбрамну вежу, від якої перекидався підйомний міст через рів. У 1567 році споруда сильно постраждала під час одного з татарських штурмів. В 1623 році новий господар Олександр Балабан провів реконструкцію, але до кінця XVII століття замок втратив оборонне значення і почав поступово руйнуватися.

До наших днів збереглася п'ятигранна східна вежа, фрагменти стін та валів. Планується реставрація та створення історико-культурного заповідника. Доступ вільний.

Map pin icon Сутківці

Рейтинг

User icon
1
2,75
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний