Пам'ятки Делятина

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Делятина

Знайдено 2 пам’ятки

Делятина

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Делятина

Делятинський краєзнавчий музей
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Делятинський краєзнавчий музей

Пам'ятка архітектури , Музей/галерея

Краєзнавчий музей у Делятині на Івано-Франківщині розташовується у старовинній віллі адвоката Миколи Лагодинського, депутата австрійського парламенту. Це асиметрична одноповерхова споруда в австрійському стилі, на одному з кутів якої знаходиться двоповерхова вежа, а на іншому – невелика мансарда.

На початку XX століття тут жив відомий український письменник Марко Черемшина, що працював у адвокатській конторі Лангодинського. Саме він заснував у Делятині товариство "Просвіта", організації "Руська каса" та "Сільський господар", брав участь у розвитку товариства "Січ".  Постаті Черемшини присвячений один з експозиційних залів Делятинського краєзнавчого музею.

Також музейна експозиція висвітлює історію Делятина та його околиць, знайомить з особливостями культури і побуту його мешканців. Серед експонатів – старовинні ікони, скульптури та картини, давні знаряддя праці, традиційний одяг. Представлено фрагмент дерев'яного водогону.

Map pin icon вулиця 16 липня, 247 Делятин

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Костел Святого Франциска, Делятин
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Костел Святого Франциска

Храм , Пам'ятка архітектури

Костел Святого Франциска в Делятині споруджений в 1857 році.

Австрійський імператор Франц-Йосиф приїжджав до Делятина і брав участь у закладанні храму, насипаючи золоті дукати у кожний кут. Він особисто посадив біля костелу чотири кедри, привезені з Відня.

Костел Святого Франциска витриманий у романно-готичному стилі. Храм було освячено у 1882 році.

В 1945 році радянська влада закрила костел, приміщення використовували як військовий склад. У 1970-х роках у ньому розміщувався один із цехів місцевого лісокомбінату, а потім він просто залишився без нагляду та руйнувався.

Завдяки вченому Володимирові Клапчуку, який намагався зберегти костел, влаштувавши у ньому музей, храм визнано пам'яткою архітектури. У 1992 році, після відновлення Незалежності України, костел було повернуто римо-католицькій громаді Делятина.

Map pin icon вулиця 16-го Липня, 205 Делятин

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний