Пам'ятки Шполи

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Шполи

Знайдено 2 пам’ятки

Шполи

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Шполи

Географічний центр України, Шпола
3,75
Star icon Star border icon
User icon
1

Географічний центр України

Пам'ятник/монумент

Локацію з географічними координатами 49*01"39" північної широти та 31*28"58" східної довготи в 2005 році офіційно затверджено як географічний центр України рішенням Державного комітету природних ресурсів згідно з результатами досліджень НДІ геодезії та картографії.

До того вважалося, що географічний центр України знаходиться поряд із селищем міського типу Добровеличківка Кіровоградської області, де ще в 1989 році було встановлено пам'ятний знак. Точці в Добровеличківці присвоїли інше почесне звання - геометричний центр України.

Згідно з уточненими даними, центр України розташований посеред поля на схід від Шполи, поряд із селом Мар'янівка. Локація знаходиться за 3 кілометри від траси Н-16 "Черкаси - Умань", за залізничними коліями - на цьому місці встановлено невеликий пам'ятний знак.

Прямо навпроти повороту з траси до Мар'янівки в 2012 році розпочато будівництво історико-туристичного комплексу "Географічний центр України". Раніше на в'їзді до Шполи з боку Сміли було встановлено гранітну пам'ятку з контуром території України, відмітками Києва, Шполи та Мар'янівки та написом "Шполянщина - географічний центр України".

Map pin icon вулиця Героїв Крут Шпола

Рейтинг

User icon
1
3,75
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Палац Олександра Абази, Шпола
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Палац Олександра Абази

Палац/садиба , Пам'ятка архітектури

Двоповерховий палац у стилі класицизму побудований в середині ХІХ століття на околиці Шполи, що зветься Верхньою Дар’ївкою, відомим фінансистом та державним діячем Олександром Абазою, який придбав шполянський маєток у графа Орлова.

Головний фасад з білими колонами виглядає дуже просто і строго, проте з боку саду є відкрита тераса з чавунною колонадою з орнаментами на рослинні мотиви та вензелями з літерою "А".

Також зберігся флігель початку ХХ століття з дерев'яним різьбленням.

У невеликому парку зі штучною водоймою представлені місцеві породи дерев, а також кілька екзотичних: пірамідальний дуб, залізне дерево та інші.

В ХІХ столітті  садиба перейшла як посаг донці Олександра Абази Пелагеї, яка вийшла заміж за дипломата Лева Урусова. В 1917 році Урусови змушені були покинути маєток та емігрувати за кордон, а в палаці розмістили притулок для сиріт та дітей репресованих. Нині це спеціалізована школа-інтернат.

Map pin icon вулиця Добродійна, 1 Шпола

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний