Пам'ятки України

Right arrow

Пам'ятки Києва

Пам'ятки Києва

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Києва

Знайдено 250 пам’ятки

Києва

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Києва

Галерея протестного мистецтва, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Галерея протестного мистецтва

Пам'ятка архітектури , Музей/галерея

Галерея протестного мистецтва є частиною Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності. Розміщена на Печерську у Києві, на другому поверсі садиби Уварової початку XX століття, де також розташовується Інститут національної пам'яті.

Тут проходять виставки, які осмислюють і відображають теми протестів, Майдану та боротьби за незалежність і демократичні цінності як в Україні, так і у світі. Зокрема, представлено реконструкцію "Мистецького Барбакану" – майданівської локації, створеної митцями як місце зустрічей, перепочинку, обігріву та цілодобового чергування на території протесту.

Map pin icon вулиця Липська, 16 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Геологічний музей Київського національного університету
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Геологічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Музей/галерея

Геологічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка розташований у приміщенні Інституту геології КНУ.

Музей започаткований у 1834 році як Мінералогічний кабінет кафедри мінералогії та геогнозії Університету Святого Володимира. Початковим фондом для нього стали матеріали ліквідованого  Волинського ліцею, Луцької гімназії та Віленського університету. Після доєднання палеонтологічної колекції у 1997 році був створений нинішній Геологічний музей.

Експозиція розгорнута на площі 880 квадратних метрів. Геологічний музей має відділи загальної геології та геологічних процесів, історії Землі та палеонтології, мінералогії і петрографії, геології і корисних копалин України.

Експозиція музею демонструє положення Землі в космічному просторі, особливості її будови та розвитку, еволюцію органічного світу. Експонуються близько 10 тисяч зразків мінералів, гірських порід, коштовного та декоративного каміння, скам'янілих залишків фауни і флори, серед яких чимало унікальних.

Map pin icon вулиця Васильківська, 90 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Геологічний музей ФКГТ, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Геологічний музей ФКГТ

Музей/галерея

Геологічний музей Фахового коледжу геологорозвідувальних технологій відкрився 1986 року за ініціативи викладачів навчального закладу.

На площі 250 квадратних метрів представлено понад 2000 зразків кам’яного матеріалу, зібраних студентами і викладачами під час виробничих практик, а також подарованих коледжу його випускниками.

У Західному секторі представлена мінералогічна колекція і колекція гірських порід. В 13 вітринах Північного сектору розміщений палеонтологічний і петрографічний матеріал, який наочно ілюструє історію розвитку планети. Східний сектор присвячений корисним копалинам, регіональній геології України, а також ювелірному і виробному камінню.

Також експонуються тематичні підбірки кам’яного матеріалу: штуфи оригінальних форм мінеральних агрегатів, зразки облицювально-декоративного каміння України, колекції "Залізні руди України" і "Нікопольський марганцеворудний басейн".

Map pin icon вулиця Василя Тютюнника, 9 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Гідропарк, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Гідропарк

Розваги/дозвілля , Відпочинок на воді , Зона відпочинку , Пляж

Гідропарк у Києві - одне з найпопулярніших місць літнього відпочинку на Дніпрі, зручне завдяки станції метро.

Розташований на місці Передмостової слобідки, що виникла біля першого київського Ланцюгового мосту та прозвана "київською Венецією". Сучасний відпочинковий комплекс об'єднує Венеціанський і Долбецький острови.

Безліч пляжів, атракціонів, спортивних майданчиків, ресторанів, кафе та нічних клубів.

Map pin icon проспект Броварський Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Головна астрономічна обсерваторія, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Головна астрономічна обсерваторія НАН України

Пам'ятка архітектури , Музей/галерея

Головна астрономічна обсерваторія Національної академії наук України розташована на території Голосіївського лісу, що на південній околиці Києва.

Збудована у 1944-1948 роках з ініціативи видатного українського астронома Олександра Орлова, який став першим директором обсерваторії. Будівництво велося за проєктом відомого архітектора Олексія Щусєва.

Першими телескопами були вертикальний круг Ваншаффа та подвійний довгофокусний астрограф Тепфера-Штейнгеля. Зараз обсерваторія має також станцію лазерних спостережень штучних супутників Землі, горизонтальний сонячний телескоп АЦУ-5, рефлектор AZT-2, подвійний ширококутний астрограф Цейса, меридіанний аксіальний круг та інші інструменти.

У вежі подвійного довгофокусного астрографа Тепфера-Штейнгеля розташовується Музей історії Головної астрономічної обсерваторії НАНУ. Відвідувачів зустрічає плакат з повідомленням, що на честь цієї установи мала планета № 15675 отримала назву Goloseevo.

На чотирьох поверхах вежі представлені численні фотоматеріали про історію установи, особисті речі видатних астрономів, перші астрометричні інструменти та вимірювальні прилади. В часовій кімнаті представлена колекція старовинних годиників.

За попереднім записом для організованих груп проводяться екскурсії з аматорськими астрономічними спостереженнями.

Map pin icon вулиця Академіка Заболотного, 27 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Голосіївський парк імені Максима Рильського, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Голосіївський парк імені Максима Рильського

Парк/сад

Голосіївський парк імені Максима Рильського із прилеглим до нього Голосіївським лісом – найбільша заповідна зона Києва.

Прекрасний парк з озерами, що плавно переходить у лісову хащу, займає близько 140 гектарів. Голосіївський парк було відкрито в 1957 році і названо на честь видатного українського поета Максима Рильського, який проживав у будинку поряд із цією місцевістю. Тепер у його будинку відкрито літературно-меморіальний музей поета. Головний вхід парку прикрашає пам'ятник Максимові Рильському, стела Учасникам оборони Києва у 1941 році та меморіал воїнам, викладачам та студентам, які загинули під час Другої світової війни.

Голосіївський парк користується популярністю як місце сімейного відпочинку, пікніків та прогулянок. На його території розміщений парк атракціонів, спортивні майданчики, кафе та безліч інших розваг.

У парку знаходиться каскад з 4-х ставків з човновими станціями та оглядовими майданчиками. Однак особливу цінність для відпочиваючих представляє незаймана лісова зона, де можна насолодитися красою природи, нагодувати білок та птахів.

Тут розташована Голосіївська пустинь, що дала назву парку (заснована на пустельному місці, де "на голій землі" був "посіяний" лісопарк).

Парк імені Максима Рильського є частиною створенного у 2007 році Національного природного парку "Голосіївський".

Map pin icon проспект Голосіївський, 87 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Гостинний двір, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Гостинний двір

Пам'ятка архітектури

Прямокутну будівлю торгових рядів, складів та заїжджого двору в центрі Контрактової площі архітектор Луїджі Руска спроєктував двоповерховою, проте через пожежу 1811 року він зміг звести лише перший поверх. Довести будівництво до кінця змогли лише за 25 років.

Поруч знаходиться фонтан "Самсон" (1749 рік), що був частиною першого київського водопроводу. В ХІХ столітті павільйон доповнила наївна скульптурна композиція "Самсон, що розриває пащу лева" (оригінал зберігається у Національному художньому музеї). Над колонами розміщений сонячний годинник, над куполом - постать апостола Андрія.

4 серпня 2023 року Гостинний двір офіційно визнаний пам'яткою архітектури національного значення.

Map pin icon площа Контрактова, 4 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Дельфінарій "Немо", Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Дельфінарій "Немо"

Розваги/дозвілля

Перший стаціонарний цілорічний дельфінарій "Немо" розташовувався в Києві у районі ВДНГ. Був відкритий в 2009 році, закритий в 2017 році.

Київський дельфінарій "Немо" був складною інженерною спорудою, що повністю відповідає світовим стандартам роботи з морськими ссавцями. Щодня відбувалися вистави за участю дельфінів-афалін Шкіпера, Фліпера, Боцмана, Каспера, а також морських котиків Клепи, Боні та Норми. Трибуни дельфінарію вміщували 900 глядачів, які розміщувалися навколо 20-метрового басейну з морською водою. Окрім вистав, пропонувалися купання та дайвінг з дельфінами. Проводилися сеанси дельфінотерапії, що є ефективним методом безмедикаментозного оздоровлення та реабілітації дітей із функціональними обмеженнями.

Map pin icon проспект Академіка Глушкова, 9 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Лук'янівський заповідник, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Державний історико-меморіальний Лук'янівський заповідник

Музей/галерея

Державний історико-меморіальний Лук’янівський заповідник у Києві створено 1994 року на базі комплексу пам’яток історії та культури Лук’янівського цивільного кладовища, заснованого в 1878 році.

На території понад 20 гектарів збереглися надгробки, виготовлені в кінці XIX – на початку ХХ століть у майстернях дореволюційного Києва. Авторами деяких надгробків є відомі скульптори і архітектори Іван Кавалерідзе, Василь Кричевський та інші. Збереглися родові усипальні багатьох видатних родин: Симиренків, Полуботків, Леонтовичів, Самойловичів, Грушевських, Огієвських та інших.

На Лук’янівському кладовищі поховано багатьох київських митців, науковців і громадських діячів. Також збереглися поховання жертв репресій 1918-1944 років. 2017 року на Лук’янівському кладовищі перепоховано останки українського письменника Олександра Олеся і його дружини Віри Кандиби.

Проводяться оглядові екскурсії по території, працює музейна кімната.

Map pin icon вулиця Дорогожицька, 7 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей авіації, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Державний музей авіації імені Олега Антонова

Музей/галерея

Державному музеї авіації імені Олега Антонова в Києві – найбільший технічний музей України, структурний підрозділ Національного авіаційного університету. Розташований неподалік аеропорту "Жуляни".

Музей створений до 100-річчя авіації. На території в 14 гектарів зібрано практично всі основні типи літаків і гелікоптерів, які були на озброєнні військово-повітряних сил СРСР, або літали в цивільній авіації. В історичній колекції представлено макети літаків, прототипи яких не збереглися: першого у світі літака братів Райт "Флаєр-1", легкого бомбардувальника "Анатра-Анасаль", винищувача ЯК. В колекції АНів - три найпопулярніші літаки: Ан-2, Ан-24, Ан-26.

В експозиції конструкторського бюро Мікояна та Гуревича – чотири покоління бойових літаків МіГ. Вражають уяву стратегічні надзвукові ракетоносці-бомбардувальники Ту-22М. Громадянська авіація також представлена ​​літаками Туполєва.

Загалом у музеї понад 70 літаків та гелікоптерів, а також ракети, озброєння, двигуни.

Можливий прокат експонатів (проведення заходів усередині літаків: зйомки, презентації тощо).

Map pin icon вулиця Медова, 1 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Державний музей іграшки, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Державний музей іграшки

Музей/галерея

Державний музей іграшки у Києві – підрозділ Міністерства освіти і науки України. Колекція, понад 15 тисяч експонатів якої, збиралася близько 70 років.

Представлені іграшки різних років: ляльки-міліціонери 30-х років, перші трансформери 30-х років, целулоїдні фігурки 40-х років, ретроведмежата 50-х років, неваляшки 60-х років, заводні тварини 60-х років.

Окрім промислових зразків, можна побачити авторські та українські народні іграшки.

Тут же виставлено єдину в Україні колекцію настільно-друкованих ігор.

Map pin icon Кловський узвіз, 8 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Дуб Грюневальда, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Дуб Грюневальда

Природний об'єкт

Дуб Грюневальда – одне із найстаріших дерев України (900 років).

Названий на честь середньовічного німецького художника Матіаса Грюневальда, який малював дуби. Дерево виглядає казково та незвично, як і картини цього автора.

Висота дуба – 20 метрів, обхват стовбура – 7 метрів.

Знаходиться він на території санаторію "Жовтень" (Столичне шосе).

На Всеукраїнському конкурсі "Національне дерево України", проведеному в 2010 році Міністерством охорони навколишнього природного середовища, Дуб Грюневальда було визнано одним із найестетичніших дерев України.

Map pin icon Столичне шосе, 27-й кілометр (санаторй "Жовтень") Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Замок Річарда, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Замок Річарда Левове серце

Пам'ятка архітектури

Романтичну назву "Замок Річарда Левове серце" носить неоготична будівля під горою Уздихальницею на Андріївському узвозі, побудована на замовлення купця Дмитра Орлова як прибутковий будинок.

За легендою, незадоволені оплатою будівельники спеціально спланували вентиляцію таким чином, щоб вітер завивав у трубах, через що поширилися чутки про привиди в будинку.

За радянських часів тут мешкали представники богеми. В 1992 році будинок було викуплено американським інвестором під готель, проте через проблеми з місцевою владою реконструкцію призупинено.

Map pin icon Андріївський узвіз, 15 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Звіринецькі печери, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Звіринецькі печери

Храм , Пам'ятка археології

Архангело-Михайлівський Звіринецький печерний монастир - давньоруська підземна обитель, заснована в Києві в X-XI сторіччях на території Звіринця – заміських мисливських угідь Київського князя Всеволода.

Монастир був зруйнований половцями в 1096-1097 роках. Печери відкриті в 1888 році українським художником Дмитром Зайченком.

Внутрішній устрій комплексу подібний до печер Києво-Печерської лаври. Неподалік входу в печери виявлено невелику келію, ліворуч від неї - прямий підземний коридор із 40 нішами-усипальницями. Також виявлено печерну церкву. У печерах знайдені кипарисові дошки від гробниць, шиферні плити та плінфа, залишки повстяного та шкіряного взуття, кераміки та інше. На стінах збереглися давньоруські малюнки та написи, в тому числі знаменитий Звіринецький хрест, який став у Києві найпопулярнішим православним символом московського патріархату.

В кінці ХІХ століття монастир був частково відновлений як скит Іонинського монастиря з церквою Різдва Богородиці. Нині це самостійний Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир.

Map pin icon вулиця Ломаківська, 20-22 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей Михайла Грушевського, Київ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського

Музей/галерея , Палац/садиба

Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського у Києві відкрито в 1992 році в триповерховому будинку, який сім'я Грушевських придбала в 1908 році.

Видатний український історик, політик і громадський діяч, голова Центральної Ради Української Народної Республіки Михайло Грушевський впродовж багатьох років жив тут разом з братом Олександром, донькою Катериною і племінником Сергієм Шамраєм. В гостях у Грушевського тут бувало багато діячів Української революції 1917-1921 років.

У приміщеннях Дому Грушевських збереглася автентична обстановка: декор інтер'єрів, сходова клітка, паркет, віконна фурнітура, дерев'яні тераси. В експозиції представлені предмети меблів, побутові речі, особисті документи, рукописи, повне зібрання творів Грушевського і видань під його редакцією.

В кімнаті доньки представлені два раритети – фотопортрет історика, подарований йому учнями в день 60-річчя та живописний портрет Катерини Грушевської пензля Івана Труша.

Також в експозиції можна побачити напільний годинник з робочого кабінету Михайла Грушевського, англійську порцеляну та межигірський фаянс з колекції родини Грушевських.

Музей розташований в закритому дворі (вхід через арку), оточений садком, який був окрасою садиби ще за Грушевських.

Музей регулярно проводить вечірні імпрези "Кавові історії Грушевських" та інші.

Map pin icon вулиця Паньківська, 9 Київ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний