Пам'ятки Львова

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Львова

Знайдено 96 пам’ятки

Львова

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Львова

Музей Олекси Новаківського, Львів
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського

Музей/галерея , Пам'ятка архітектури

Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського знаходиться у Львові в будинку, в якому славетний український маляр жив з 1913 року.

Вишукана червоноцегляна вілла, зведена наприкінці ХІХ століття  у неороманcькому стилі за проектом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича, свого часу була відома як палац польського художника Яна Стики.

В 1907 році її придбав митрополит Андрей Шептицький для потреб церковного музею. За сприяння митрополита у 1923-1935 роках тут діяла Мистецька школа Олекси Новаківського – перший на Заході Україні художній навчальний заклад для молоді, що став провідним центром мистецького життя Львова.

Творча майстерня художника розташовувалася на другому поверсі будинку, а поруч у п’яти кімнатах мешкала його родина. З 1972 року у цих приміщеннях облаштовано художньо-меморіальний музей, що висвітлює основні етапи творчого шляху художника.

Музей Олекси Новаківського є філією Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

Map pin icon вулиця Листопадового Чину, 11 Львів

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Музей Олени Кульчицької, Львів
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької

Музей/галерея

Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької відкрито у 1971 році в колишньому помешканні художниці у Львові, на третьому поверсі житлового будинку кінця ХІХ століття.

Згідно із заповітом художниці, уся її творча спадщина, помешкання та особисті речі були передані в дар українському народові.

Експозиція у чотирьох кімнатах розкриває працю мисткині у різних жанрах та видах образотворчого і ужиткового мистецтва. А також представляє її як новатора й творця модерного вислову в українській художній культурі.

Максимально збережений інтер’єр квартири відтворює естетичні уподобання мисткині щодо художнього оформлення міського житла в контексті української народної традиції та її творчого інтерпретування.

Музей Олени Кульчицької є філією Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

Map pin icon вулиця Листопадового Чину, 7 Львів

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Преображенська церква, Львів
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Церква Преображення Господнього

Храм , Пам'ятка архітектури

Церква Преображення Господа Нашого Ісуса Христа збудована у Львові в 1875-1898 роках за проєктом архітектора Сильвестра Гавришкевича на місці колишнього костелу Святої Трійці та монастиря тринітаріїв.

У 1783 році орден тринітаріїв було скасовано австрійською владою, а монастирські будівлі передані університету. Згорілі під час бомбардування міста в 1848 році університетські будівлі тривалий час стояли в руїнах. На їхньому місці було вирішено звести Преображенську церкву. У декоруванні церкви брали участь відомі львівські живописці та скульптори Андрій Коверко, Теофіл Копистинський, Михайло Осінчук, Антін Пилиховський, Тадей Попель, Леонард Марконі. Урочисте посвячення церкви відбулося у 1906 році.

Після заборони радянською владою греко-католицької церкви, тривалий час храм перебував під юрисдикцією московського патріархату РПЦ,

У жовтні 1989 року Преображенська церква стала першою в Україні святинею, яка була повернута віруючим Української греко-катоицької церкви.

Map pin icon вулиця Краківська, 21 Львів

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Церква Св. Ольги і Єлизавети, Львів
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Церква Святих Ольги і Єлизавети

Храм , Пам'ятка архітектури

Церква Святих Ольги і Єлизавети - найвищий львівський храм (85 метрів), який змагається за висотою із собором Святого Юра. Раніше - церква Святої Єлизавети Угорської.

Величезний неоготичний костел Святої Єлизавети споруджений на початку XX століття. За переказами, названий на честь популярної в народі імператриці Єлизавети (Сісі), дружини імператора Австро-Угорщини Франца-Йосифа I. Архітектор Теодор-Мар'ян Тальовський використовував багато елементів французької та північнонімецької готичної архітектури: високі гостроверхі шпилі, стрільці центр, вертикальний внутрішній простір. Портал прикрашає скульптурна композиція Петра Війтовича "Розп'яття з пристосованим", над інтер'єрами працював львівський майстер Казимир Сіхульський.

Під час Другої світотової війни храм було пошкоджено, потім зачинено. З 1991 року належить Українській греко-католицькій церкві, переосвячений як церква Святих Ольги та Єлизавети.

Map pin icon площа Кропивницького, 1 Львів

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Церква Святого Климентія Папи, Львів
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Церква Святого Климентія Папи

Храм , Пам'ятка архітектури

Монастирський комплекс із храмом Святого Климентія Папи збудував у Львові в 1893-1895 роках будівельник Іван Левинський за проєктом Франці Штатца для католицького жіночого чернечого ордена босих кармеліток.

У 1939 роках тут було розташоване управління НКВС. У 1943 році на території монастирського саду та цвинтаря нацисти розстрілювали італійських військовополонених. Після Другої світової війни, до 1952 року, у будинках монастиря розміщувався охоронний полк НКВС-МВС. Згодом цей підрозділ пебазували на південні околиці міста, а монастирський комплекс перейшов у розпорядження міської АТС – у храмі розмістився операційна зала для розрахунків із клієнтами. У 1960-х роках під час ремонтно-будівельних робіт тут знаходили рештки репресованих.

Нині церква Святого Климентія Папи - діючий храм Української греко-католицької церкви. Виявлена в одній із замурованих ніш постать розп'ятого Христа без рук зараз встановлена у вівтарі церкви.

Map pin icon вулиця Генерала Чупринки, 70 Львів

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Успенська церква (Волоська), Львів
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Волоська)

Храм , Пам'ятка архітектури

Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Волоська) у Львові - визначна пам'ятка ренесансної архітектури Галичини.

Тривалий час храм був дерев'яний. Будівництво кам'яної церкви розпочалося в XV сторіччі й тривало понад чотири десятиліття (архітектор Павло Римлянин) коштом української (руської) громади, а також молдавського (волоського) господаря Олександра Лопушанина, за що храм отримав другу назву. Навколо храму було сконцентровано православну громаду міста.

Збудовану в 1572 році дзвіницю (висота 66 метрів) називають вежею Корнякта на честь грецького купця та мецената, який сприяв православ'ю у Львові.

В інтер'єрі - живопис XVII-XVIII століть, іконостас 1773 року, на вікнах вітражі Петра Холодного. Каплиця Трьох Святителів (1578-1591 роки) поєднана з Успенською церквою в середині ХІХ століття.

Парафія належить до Львівської єпархії Православної церкви України.

Map pin icon вулиця Руська, 5/7 Львів

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний