Пам'ятки Івано-Франківська

Онлайн путівник пам’ятками та визначними місцями Івано-Франківська

Знайдено 20 пам’ятки

Івано-Франківська

змінити

Категорії пам'яток

Доступно для

Параметри доступності

Очистити фільтри

Всі пам’ятки та визначні місця Івано-Франківська

Парк ім. Шевченка, Івано-Франківськ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Парк імені Тараса Шевченка

Парк/сад

Парк культури та відпочинку імені Тараса Шевченка в Івано-Франківську відкрито в 1946 році на території маєтку барона Ромашкана.

Навколо маєтку на площі 22 гектари була діброва, в якій колись любили полювати Потоцькі. Наприкінці ХІХ століття територію почали окультурювати, проклали алеї, згодом викопали низку каскадних ставків. За радянських часів територію кілька разів переплановували. Тут встановили невеликий бюст Шевченка, який досі є єдиним пам'ятником Кобзарю в Івано-Франківську.

Збереглися два ставки. На одному з них, який називають "Лебединим озером", створено острівець із будиночком для лебедів та качок (місцеві мешканці на вихідних приходять їх підгодувати).

Також тут знаходиться парк атракціонів.

У 2010 році до дня міста встановлено "Камінь кохання", привезений з Кани, невеликого містечка в Галілеї, де Ісус благословив молодят. За легендою, це місце вважається щасливим для закоханих: тут призначають побачення, освідчуються в коханні та фотографуються у день весілля.

Map pin icon вулиця Тараса Чорновола, 128 Івано-Франківськ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Ратуша (Краєзнавчий музей), Івано-Франківськ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Ратуша (Івано-Франківський краєзнавчий музей)

Пам'ятка архітектури , Музей/галерея

Конструктивістська будівля ратуші на площі Ринок – найвідоміший символ Івано-Франківська. На момент побудови в 1932 році це була найвища будівля міста (49,5 метрів).

Першу дерев'яну ратушу на цьому місці було споруджено невдовзі після заснування міста в XVII столітті, проте потім вона неодноразово перебудовувалася. Найцікавішою з архітектурної точки зору була ратуша австрійських часів, що існувала в 1871-1915 роках.

У нинішньому вигляді ратушу зведено у міжвоєнний період. Монолітні залізобетонні стіни так і не змогли висадити в повітря німецькі окупанти перед відступом у 1944 році.

В квітні 1990 року над будівлею Івано-Франківської ратуші вперше був піднятий національний український прапор.

У приміщенні розміщено кілька експозицій Краєзнавчого музею: природи, історії, народного мистецтва, археології. Представлені багаті колекції зброї та книг, а також старовинних меблів. Разом – 120 тисяч предметів. Цікавим експонатом є макет старого Станіславова доби Потоцьких.

Філіями Івано-Франківського краєзнавчого музею є Літературний музей Прикарпаття в Івано-Франківську, Історико-краєзнавчий музей "Гуцульщина" у Верховині, Літературно-меморіальний музей Івана Франка у Криворівні, Історико-краєзнавчий музей музей Михайла Грушевського у Криворівні, музей "Хата-ґражда" у Криворівні, Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича у Торговиці, Історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша у Печеніжині.

Щонеділі у вестибюлі проходять зустрічі нумізматів.

Map pin icon вулиця Галицька, 4А Івано-Франківськ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Синагога Темпель, Івано-Франківськ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Синагога Темпель

Храм , Пам'ятка архітектури

Реформаторська синагога Темпель була збудована в Івано-Франківську з ініціативи членів товариства "Громадський прогрес".

Перший камінь було закладено в 1895 році, будівництво тривало чотири роки під керівництвом архітектора Вільгельма Штясни. Будівля виконана у мавританському стилі з елементами ренесансу. Спочатку по кутах розташовувалися чотири вежі, прикрашені зірками Давида.

Під час двох світових воєн будівля постраждала, але була відреставрована. У 1990-х роках частину приміщень повернули міській юдейській громаді.

Поруч в 2003 році встановлено пам'ятник на місці страти 27 українських патріотів, членів ОУН, розстріляних німцями в 1943 році.

Map pin icon вулиця Страчених Націоналістів, 7 Івано-Франківськ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Станіславівська фортеця (Бастіон), Івано-Франківськ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Станіславівська фортеця (Бастіон)

Замок/фортеця , Музей/галерея

Фрагмент оборонної стіни з бастіоном - все, що залишилося від старовинних міських укріплень фортеці Станіславів у сучасному Івано-Франківську.

Фортецю було закладено в 1662 році київським воєводою Андрієм Потоцьким за проєктом Франсуа Корассіні. Перші укріплення були дерев'яними, проте в 1672 році вони допомогли місту витримати турецьку облогу. В 1679-1682 роках Станіславівську фортецю значно зміцнили під проводом архітектора Шарля Бенуа. З усіх боків місто було оточене оборонними ровами, валами з вісьма бастіонами та кам'яними фортечними стінами заввишки до 10 метрів. Укріплення були майже повністю розібрані в XIX столітті на вимогу австрійської влади.

В даний час у казематах відреставрованого бастіону розташована галерея "Бастіон" - торгово-розважальний комплекс з терасою для прогулянок, сувенірними лавками, бутіками, кафе та рестораном. Постійно діє виставка скульптур, картин та фотографій.

Map pin icon провулок Фортечний, 1 Івано-Франківськ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Стометрівка, Івано-Франківськ
0
Star icon Star border icon
User icon
0

Стометрівка

Історична місцевість

"Стометрівкою", чи просто "Соткою", мешканці Івано-Франківська називають пішохідну частину вулиці Незалежності – від Вічевої площі до вулиці Івана Франка.

Її реальна довжина – близько півкілометра. У XVI столітті вона називалася Тисменицькою дорогою, оскільки з'єднувала Станіславів (колишня назва Івано-Франківська) з Тисменицею. У 1869 році була перейменована на Сапежинську на честь Леона Сапеги. На початок XX століття це була головна та найжвавіша вулиця міста. Тут будувалися найдорожчі будинки, відкривалися найкращі готелі та магазини.

Тепер це найпопулярніша прогулянкова зона міста. Тут багато вуличних кафе та ресторанів, книгарень та бутіків. Щороку на "Стометрівці" та прилеглих вулицях з'являються нові ковані скульптури, які відкривають під час проведення фестивалю "Свято ковалів".

Map pin icon вулиця Незалежності Івано-Франківськ

Рейтинг

User icon
0
0
Star icon Star border icon

Додати до обраного

Додати до маршруту

Функціонал тимчасово недоступний